18 Eylül 2019 Çarşamba

Marka hakkının hukuki niteliği

Marka Hakkının Hukuki Niteliği, Kapsamı ve Hakkın Kazanılma Koşulları. Marka Tescilinden Doğan Hakların Sınırları. KİNCİ BÖLÜM MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI ve HAKKIN TÜKETİLME.


Marka Lisans Hakkının ve Marka Lisansı Sözleşmesinin Hukuki Niteliği Yusuf BAŞLAR. Tescilli bir markayı konu edinen marka lisansı sözleşmesinin ve buna ilişkin lisans hakkının hukuki nitelikleri hususu gerek Türk hukuku gerek İsviçre hukuku ve Alman hukuku öğretisinde tartışmalı konulardan olsa da, genel temayül marka lisansı sözleşmesinin isimsiz sözleşmelerden.


TANIMI VE UNSURLARI A- İŞARET B- AYIRT EDİCİLİK UNSURU IV. MARKA KAVRAMININ DİĞER. Bu çalışmanın amacı, marka hakkının haczi ve paraya çevrilmesi prosedürünü izah ederek bu aşamalarda karşılaşılabilecek hukuki sorunları tespit edip bunlara menfaatler dengesine uygun çözümler önerebilmektir.


Marka hakkının hukuki niteliği

Marka tescili illa ki sıfırdan gerçekleştirilen durumlar için geçerli değildir. Bunun için önce, marka hakkının kısa bir tanımıyla birlikte bu hakkın hukukî niteliğinden söz edilecektir. Daha sonra marka hakkının haczedilebileceğine.


Marka hakkının tükenmesi ilkesi serbest ticaret ile marka sahibine SMK ve ilgili mevzuat tarafından verilen. Maddenin ihlali marka hakkına tecavüz sayılmaktadır.


Elinizdeki kitap, şimdilik tescil sürecine odaklanmadan, marka hakkının ihlali ve buna bağlı hukuk davalarını konu edinmektedir. Kitap ayrıca, marka hakkı, hukuki niteliği ve bu haktan doğan yetkilerin kapsamını incelemektedir. Kitabın temel hedefi, marka hakkı ve bu hakkın korunmasına ilişkin bütün süreçleri, uygulama ışığında ele almak olmuştur. Marka hukuku, fikri mülkiyet hukukunun ülkemizde en hızlı gelişen alanı olmuştur.


Marka hakkının hukuki niteliği

Bu alanı, tescil ve koruma şeklinde iki başlık altında incelemek mümkündür. Bu hususlar tezde ayrıntılı olarak açıklandıktan. Rüçhan hakkının (öncelik hakkının ) varlığı ve var olan hakkın kullanılması burada önem taşımaktadır.


Marka hakkının merkez olmadığı, anılan öznel hakların da merkez olduğu hükümsüzlük davaları da mümkündür. Anılan hakların marka tesciline konu edilmesi halinde bu hak sahipleri söz konusu marka tescilinin hükümsüzlüğünü talep edebilir.


Bu sebeple sessiz kalma yoluyla hak kaybının uygulama alanını belirlerken bu bakımdan da bir değerlendirme yapmak zorunludur. Doktrindeki hâkim görüşe göre yasal önalım hakkının hukuki niteliği kurucu yenilik doğuran hak olmasıdır. Marka üzerinde tasarruf yetkisinin bulunmamasına rağmen markaya ilişkin hukuki işlemlerde bulunmak ve buna yönelik taleplerde bulunmak da marka hakkının korunması kapsamı gereğince suç kapsamında değerlendirilmiştir.


Marka hakkının hukuki niteliği

Yenilik doğuran haklar ise, “Tek taraflı bir hukuki işlem ile bir hukuki ilişkiyi kurmak, içeriğini değiştirmek veya sona erdirmek suretiyle başka bir şahsın hukuk alanında değişiklik meydana getirebilme yetkisi veren haklar” olarak tanımlanmaktadır. BKM Kitap’ın size özel indirim fırsatını kaçırmayın! Sınai Mülkiyet Hakları A. Sınai Mülkiyet Hakkının Konusu Olarak " Marka " B. Sınai Mülkiyet Hakkının Hukuki Niteliği III.


Markanın Niteliği ve Birlikte Var Olma I. Markada Teklik İlkesi Karşısında Birlikte Var Olma A. Bu vazgeçme talebi yazılı olarak TPE bildirilip, sicile kayıt edildiği andan itibaren hüküm ifade eder. Marka sahibi marka hakkının tamamından veya bir kısmından vazgeçebilir.


Ancak marka sicilinde üçüncü şahıslara ait tescilli hak olması halinde, üçüncü şahısların yazılı izin vermesi şarttır. Söz konusu intifa hakkı, yalnızca temlike elverişli alacaklar için geçerli olup, alacaktan yararlanma yetkisi üzerinde intifa hakkının sağlanmasıyla kurulur.


Bu sebeple alacak hakkı ile hukuki niteliği eşdeğerdir, bir başka deyişle ayni bir hak değildir. Borçlu, ödemeye ilişkin bir bildirim yapacağı takdirde, hem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.