Konu: boşanma davasında ihtiyati tedbir talebinin reddi. Mahkeme ise dava konusunun şahıs hukukuna ilişkin olması,malvarlığına ilişkin hususların bizzat dava konusu. Yukarıda dosya numarası yazılı davada sayın mahkeme davacının ihtiyati tedbir talebini reddetmiştir, bir sonraki celsede ise davacı talebini yinelemiş ve sayın mahkemece bu sefer söz konusu taşınmaz hakkında ihtiyati tedbir kararı verilmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanun’un 389.
Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre uyuşmazlık konusu hakkında 389. Bu haller şunlardır : Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin 1) önemli. MADDE 397-(1) İhtiyati tedbir kararı dava açılmasından önce verilmişse, tedbir talep eden, bu kararın uygulanmasını talep ettiği tarihten itibaren iki hafta içinde esas hakkındaki davasını açmak ve dava açtığına ilişkin evrakı, kararı uygulayan memura ibrazla dosyaya koydurtmak ve karşılığında bir belge almak zorundadır.
Aksi hâlde tedbir kendiliğinden kalkar. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. Anılan Kanunun 178.
Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar” denilmiştir. Sayılı HMK ile ihtiyati tedbire karşı kanun yoluna başvuru imkânı getirilmiştir. Ayrıca ihtiyati tedbir kararının gerekçeli karar şeklinde yazılması gerekmektedir.
Burada söz konusu olan kanun yolu ise istinaftır. Tedbir Talebinin Reddi. Türk Medeni Kanununda eski MK’dan farklı olarak her iki tarafça da söz konusu olabilen tedbir nafakası, boşanma davasından önce veya boşanma ya da ayrılık davası sırasında eş ve reşit olmayan çocukların menfaati doğrultusunda hükmedilecek olan nafakadır.
CEVAPLARIMIZ Karşı tarafın açtığı haksız ve hukuki dayanaktan yoksun davanın reddine karar. III- Diğer bir kanun yolu olan Temyize dair hükümlerde temyiz edilebilen ve.
Somut olayda, ihtiyati tedbir isteyen davacı vekili, şirket ortaklar kurulu kararlarının iptali davasında ihtiyati tedbir talep edilmiş olup, 30. Davacı vekilinin ihtiyati tedbir talebinin REDDİNE," karar verilmiştir.
Davacı, ihtiyati tedbir talep eden, davanın ve ihtiyati tedbir talebinin konusunu oluşturan Garanti Bankası Rumeli Caddesi Şubesi’ne ait 5. Tazminat istemi sebebiyle açılan boşanma davasında dava sonucunda yukarıda sayılan ihtiyati tedbir şartlarının olmasıyla birlikte hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilmektedir. Ancak temyiz edilen bir kararın Yargıtay tarafından temyiz incelemesinin yapılabilmesi için öncelikle kararın taraflara usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi ve süresi içerisinde temyiz edilmiş olması gerekmektedir.
Bundan başka, ihtiyati tedbir kararının. Yargıtayca incelenmesi aleyhine ihtiyati tedbir istenen vekili M. Dava sonunda tüm deliller toplanmış olacağından, davanın başında verilmiş olan ihtiyati tedbir kararının sağlam bir hukuki zemine sahip olup olmadığı anlaşılmış olur. Yasa, nihai hükmün verilmesi hâlinde kural olarak hükmün kesinleşmesine kadar tedbirin devam edeceğini öngörmektedir.
Ancak bu hükmün kapsamının net olduğu söylenemez. Kişi dilekçesinde ihtiyati haciz istemesi gerekirken yanlışlıkla ihtiyati tedbir talep etmiş ve dava konusu da para alacağı ise mahkemenin yapması gereken ihtiyadi tedbir talebinin reddi olacaktır. TL alacağın tahsiline ilişkin ise ihtiyati haciz, arabanın devrine ilişkin ise ihtiyati.
Kanun’da ihtiyati tedbir talebinin reddi halinde kanun yoluna başvurulabileceği belirtilmiştir. MADDE 389- (1) Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi.
Hem ihtiyati haciz kararı hem de ihtiyati tedbir karan gö-revli ve yetkili mahkeme tarafından verilmelidir. Gerek ihtiyati haciz gerekse ihtiyati tedbir karan maddi anlamda kesin hüküm teşkil.
Aynı şekilde ihtiyati tedbir konulan bir taşınmazın deprem sonucu yıkılması durumunda meydana gelen zarar tedbir. Günümüzde davalar ve icra takiplerinin açılış ve kesinleşme süreci göz önüne alındığında, borçlu ya da mal.
Alacaklı Türkiye Ziraat Bankası A. Uyuşmazlık öncesinde veya uyuşmazlık süresince talep sahibinin talep ettiği hakkını ileride açacağı veya devam eden bir davanın sonunda elde etmesinin sağlanması amacıyla getirilmiş olan bir tür hukuki güvence sistemidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.