Lakin coğrafi işaretlerde koruma süresi bulunmamaktadır. Coğrafi İşaret Koruma Süresi Tescil başvurusu yapılan coğrafi işarete ait bilgiler değerlendirilir.
MADDE 44- (1) Bir ürüne ilişkin coğrafi işaret koruması bu Kanun çerçevesinde tescil yoluyla elde edilir. Tüm işlemleri sizlerin adına tarafımızdan gerçekleştirilecektir. Coğrafi işaret koruması nın elde edilmesi ve tescilden doğan hakların kapsamı. Bu kapsamda aşağıda sayılanlar coğrafi işaret olarak tescil edilemez: Menşe adı veya mahreç işareti tanımlarına uymayan adlar.
Bunlar arasında tabii ürünler, tarımsal ürünler, sanayi üretim ürünleri, el sanatlarının ürünleri ve çeşitli madenler yer almaktadır. Tescilliveya başvurusu yapılmış bir coğrafi işaret ile tamamen veya kısmen eş sesli olan ve tüketiciyi yanıltabilecek adlar.
Cİ kullanımı, ilgili ürüne ait tanımlı özelliklerin. Belli bir niteliği, ünü olan ve bölge ile özdeşleşmiş ürünün katma değerini artırmak için onu tanıtmak, işaret etmek “ coğrafi işaret ”tir. Türkiye’de önemli sanayi kollarından biri de mevcut hayvan potansiyeli de göz önüne alındığında süt ve süt ürünleri sanayidir. Yapılan başka bir çalışmaya göre, bir ürünün coğrafi işaret koruması aldıktan sonra fiyatı da artmaktadır.
Fransız köpüklü şarabı Champagne’in tescil öncesi fiyatı $ iken, tescil sonrasında $’a yükselmiştir. Birçok ülkede coğrafi işaret koruması için ürünün, menşeinden kaynaklanan bazı spesifik niteliklere sahip olması gerekmektedir. Bu ülkeler arasında coğrafi işaret olma kriteri açısından en çok aranan ortak şarttır.
Bu kapsamda olan ürünün üreticisi olan kişiler, tüketici dernekleri,ürünle ilgili bölgedeki kamu kuruluşları tarafından başvurusu gerçekleştirilebilir. Cİ koruması için yeni bir ürün üretmek gerekmemektedir.
Yani, söz konusu coğrafi işareti kullanma hakkı yalnızca başvuru sahibine değil, sicilde kayıtlı özelliklere uygun olarak üretim yapan üreticilere de aittir. Dolayısıyla, coğrafi işaret koruması hem uygun yöntemlerle üretim yapan üreticiyi hem de tüketiciyi korumaktadır. Tescilli veya başvurusu yapılmış bir coğrafi işaret ile tamamen veya kısmen eş sesli olan ve tüketiciyi yanıltabilecek adlar. Sayılı Sınaî Mülkiyet Kanunu (SMK) ile sağlanmaktadır.
AB’de coğrafi işaret koruması elde etmek için, yukarıda bahsedilen temel hususlar dikkate alınmalıdır. Tüzük ve bu Tüzüğün uygulama şeklini gösterir 14.
AB Yönetmeliği çerçevesinde başvuru yapmak için söz konusu Yönetmeliğin ekinde yer alan ve “SINGLE DOCUMENT” başlıklı formun doldurulması gerekmektedir. Bazı örnekler Belirli bir ününden, niteliğinden ya da diğer özelliklerinden dolayı, kökenin bulunduğu yöre. AB coğrafi işaret başvurusu nasıl yapılır? Sınai mülkiyet hakları koruması dünyanın her yerinde tescil gerçekleştirilen ülkede geçerlidir.
Bu bağlamda, sınai mülkiyet hakları kapsamında olan coğrafi işaretlerin ülkemizde gerçekleştirilen tescilleri de yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerli olmaktadır. Marka Takibi ve Koruması Nedir ? Sarımsağıyla ünlü ilçenin çemenine coğrafi işaret koruması. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.
Geniş anlamda “coğrafi işaret” terimi coğrafi kaynak (menşe) işaretleri kavramını, dar anlamda coğrafi işaretleri ve coğrafi isimleri kapsar. Paris konvansiyonu 1. Vicdan, seküler yapı ve eğitim sistemi üçlüsü üretimin sürekliliği için temel teşkil ediyor.
Roquefort Peynirinin üretiminde süt üreticileri, peynir üreticileri, afinörler birlikte çalışıyor. Coğrafi İşaretler Derneği bilginin paylaşıldığı, çoğaltıldığı içinde farklı konularda uzmanlık alanlarını barındıran bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Madrid Protokolü çerçevesinde. Bu yazımızda ise, coğrafi işaret kavramını biraz daha derin işleyecek, coğrafi işaret tescili konusundan da bahsedeceğiz.
Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı adlar. Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı koruması Avrupa Birliği’nde menşe adı, mahreç işareti ve geleneksel ürün adı koruması Tüzük ile sağlanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.