27 Ekim 2017 Cuma

Ticari defterlerin zayi olması davası

Karar Arama sayfamıza bakınız. Dava, ticari defterlerin zayi olduğunun tespitine ilişkin olup, mahkemece hak düşürücü sürenin geçtiği gerekçesi ile dava reddedilmiştir.


Ticaret Mahkemesi’nden kendisine belge verilmesini isteyebilir. FARLI SÜREÇLER GEREKTİRİR. DEFTER VE BELGELERİN KAYBOLMASI, ZAYİ OLMA VEYA ÇALINMADAN FARKLI NİTELİKTE OLAYDIR. Defter ve belgelerin mükellefin iradesi dışındaki olaylarla, basiretli bir tacir olarak tüm önlemleri almasına rağmen, zayi olması durumu ile çalınması durumlarında mücbir sebep söz konusu olabilecektir.


Ticari defterlerin zayi olması davası

Davacı şirket tarafından, bir kısım defterlerinin ve belgelerinin zayi olduğu öne sürülmüştür. Yeni anlaşmış olduğu muhasebe işlerini yürütecek olan mali müşavire götürülmek üzere hazır edilmiş olan evrakların, davacı şirket namına kayıtlı aracın içinden camı kırılarak, valiz içinde, şirketin kapısının önünden zayi olduğu. Bu defter ve belgelerin.


Bu hükme göre, ticari defterler, belirtilen şartların varlığı halinde, ticari uyuş­mazlıklarda, ispat aracı (delil) olarak kullanılabilir. Başka bir sorunuz mu var ? Mükelleflerin mal veya hizmet aldıkları firmalardan mal alışları ile ilgili fatura fotokopilerini temin etmelerinde yarar vardır.


Ticari defterlerin zayi olması davası

Aksi halde ödenmiş olan KDV mükelleften yeniden talep edilecektir. Bu, defter sahibinin le­hine olabileceği gibi aleyhine de olabilir. Defterlerdeki kayıtlar birbirini doğrulamalıdır. Ticari defterler eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş olmalıdır.


Defter kayıtlarının aksinin senet veya diğer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerekir. Türk Ticaret Kanunu’nun 646’ncı maddesi uyarınca, muhatap banka çekin ibrazı halinde ödeme yapmak zorundadır. Ancak çekin irade dışında elden çıkması veya belirli sebeplerle. Hasan AYKIN PDF Formatı GİRİŞ Defter ve belgeler ticari hayatın en temel unsurlarıdır.


Bu yüzden bunların belli sürelerle saklanması ve yetkililerce istenildiğinde ibraz edilmesi gerekir. Tutulması zorunlu olan tüm ticari defterler eksiksiz olarak tutulmuş olmalıdır.


Tacir olmanın neticesinde ancak defter tutma yükümlülüğünden söz edilebilir. Anılan bu hüküm gereği karar defterlerin zayi edilmiş olması halinde ise zayi belgesi alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi takdirde noterler yeni defterin tasdik işlemini yapmamaktadırlar. Tabi bu durumda esas olan zayi belgesinin hangi durumlarda ve nasıl alınacağı sorunu ortaya çıkmaktadır.


Defter belgelerin zayi olması halinde ise mükelleflerin yetkili mahkemeden zayi belgesi almaları gerekmektedir. Bir tacirin saklamakla. Zayi belgesi mükellefleri defter ve belge ibrazından kurtarmaktadır. Ancak mal ya da hizmet satın alınan kişilerin bilinmesi gerekmektedir.


Ayrıca, defter ve belgelerin zayi olması neticesinde, zayi belgesi alınması ile ilgili tespit davası hasımsız olarak. TİCARİ DEFTERLERİN USULÜNE UYGUN TUTULMAMIŞ OLMASI, FATURAYA İTİRAZ, İSPAT YÜKÜ.


Ticari defterlerin zayi olması davası

Konuya ilişkin Yüksek Yargı tarafından verilen kararlar da, mevcut kanuni boşluğu doldurmaktan uzaktır. Ancak, bu durum, ticari hayatta birbiriyle ilintili birçok sorunun ortaya. Eş söyleyişle, belirtilen bu durumda ticari defterler de, HUMK. Bu şartları sağlayan ticari defterler sahibi lehine iddianın ispatı açısından delil olarak kullanılabilecektir.


MADDE 222: (1) Mahkeme, ticari davalarda tarafların ticari defterlerinin ibrazına kendiliğinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilir. Ticari iletmemde bulunan tüm ticari defterlerim, faturalarım, vergiye esas belgelerim ve sair her türlü belge ve evraklarım zayi olduğundan TKK madde 8 (7) numaralı fıkra uyarınca Mahkemenizden, …. Bu koşulları taşımayan defterlerin TTK.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.