Sözleşmeler kural olarak iki taraflıdır, yani iki tarafa da borç yükler. Bu tür işlemlerde, karşı tarafın kabulü gerekmez. Bir diğer ifade ile bu tür işlemler, tek bir tarafın iradesi ile meydana gelir.
Kendi arasında ikiye ayrılır. Bir veya birden çok kişinin hukuksal bir sonuca yönelttikleri irade açıklamasına hukuki işlem denir. Tek taraflı sözleşmelere vasiyetname ve vakıf kurmayı örnek vermek mümkündür.
Hukuki işlemler tek taraflı ve iki taraflı hukuki işlemler olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. Bu hukuki sonucun doğması için de iki taraflı bir hukuki işlem olmalıdır.
Hukuki işlem bir hak veya hukuki ilişkinin doğumu, değiştirilmesi veya ortadan kaldırılması sonucuna yönelmiş tek taraflı, iki taraflı veya çok taraflı irade beyanlarıdır. Eğer bu irade beyanları az önce belirtildiği üzere hukuki bir sonuç doğurmuyorsa hukuki fiil sayılır. Hukuki bir sonuç doğuruyorsa hukuki işlem sayılır. Borcun, ihtarın tebliğinden önce 30.
Bu sebeple bağışlama sözleşmesi tek taraflı bir muamele olmayıp, tek tarafa borç yükleyen(bağışlayan açısından) bir sağlar arası sözleşme( hukuki işlem) niteliğindedir. Uygun eylem sözleşme yapmadan kişileri mecbur gerekir, ancak bu özelliğin, kaçakçılık katılanların eşitlik, ifade özgürlüğü dokunulmazlığı temel ilkelerine aykırı olduğu gibi, üçüncü parti varlıklar için yükümlülüklerini oluşturamazsınız.
Hukuki işlem, bir veya birden çok kimsenin hukuki bir sonuç doğurmaya yönelmiş irade be-yanıdır. Tek tarafın irade beyanından oluşan tek taraflı hukuki işlemlerden de borç doğabilir. Bir kurucu yenilik doğuran hakkın kullanılması, tek taraflı irade beyanı ile bir borç ilişkisi meydana getirir.
Alım (iştira), gerialım (vefa), önalım (şufa) hakları gibi sözleşme ile tanınan yenilik doğuran hakların sözleşmesel temele dayandıkları düşünülerek bunlar bir. Iskat veya teberru kabilinden olan tek taraflı hukukî işlemler münferit irade beyanıyla meydana gelir ve sonuçlarını doğurur. Akidlerin in‘ikad edip hukukî varlık kazanabilmesi için usulüne uygun beyan edilen iki iradenin, yani îcab ve kabulün buluşması gerekir.
Taraflı Hukuki İşlemler : 2. Ama bazen hukuki işlemler tek taraflı da olabilir. Hukuki işlem, UAH bir hukuk süjesinin UAH doğan bir hakkını kullanarak bir tasarruf yapmasıdır ve bunun sonuçları UAH doğar.
Genellikle UAH genelinde yükümlülük doğuracak tek taraflı işlemler yoktur. Yani devletler tek taraflı bir irade beyanıyla karşı tarafı. Free library of english study presentation.
Share and download educational presentations online. Bu başlık altında alınan bir karar tek taraflı olup bağlayıcıdır.
GK’nın öncelikle B. M-39’a göre uluslararası barış ve güvenliğe bir tehdit olduğunu tehdit etmesi gerekir. M-ve uygulanır. Medeni Kanunumuzun 557.
Vasiyetname, tek taraflı bir hukuki işlemdir. Muvazaa, ancak ve ancak bir akitte söz konusu olabilir. Dolayısıyla vasiyetnamelerde zaten muvazaadan söz etmek mümkün değildir.
Elektronik imza kanununun da kabul edilmesiyle birlikte şekle bağlı hukuki işlemlerin en azından bir kısmı elektronik ortamda yapılabilmektedir. Sınırlı sayıdadır: 1. Emine Gümüş Böke Ensar Neşriyat. Liste Fiyat ı: 1TL.
Borçlar Hukuku Genel Hükümler Ders Notları - Borçlar Genel Kitap Notu Özeti - Hukuk Fakültesi 2. Ayırt etme gücü bulunan kısıtlılar ile ayırt etme gücü bulunan küçüklerin yaptıkları işlemler bu bağlamda değerlendirilir,ancak vasileri yada velileri yapılan işleme icazet verirlerse hukuki işlem her iki tarafı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.