Evlilikte mal ortaklığı rejiminde, ortaklık malları ile eşlerin kişisel malları ile ilgili yönetim ve tasarruf hakkı her iki eşte de oluyor. Geçmişe yönelik bir mal rejimi sözleşmesi yapılamıyor. Mal Ayrılığı Rejimi Nedir? Sözleşme, imzalandığı tarihten itibaren geçerli oluyor.
Evlilik sözleşmesi hakkında fikir vermesi için mal ayrılığı rejimi sözleşmesi örneğini de buraya bırakıyoruz.
Yürürlükteki Türk Medeni Kanunun’nda belirlenmiş farklı mal rejimi vardır. Gümrük müşavirliği sözleşme örneği. Alacağın temliki sözleşmesi örneği. Evlenme sırasında her hangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamışlarsa, evlenmeden itibaren yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi geçerli olacağı için, sonraki sözleşme ile benimsenen seçimlik mal rejimi sözleşmesi ( mal ayrılığı,paylaşmalı mal ayrılığı ya da mal ortaklığı ) rejimi, sadece bu sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren etkili olur.
Eşler birlikte söz alarak. Söz konusu mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabiliyor.
Anılan mal rejimleri Türk Medeni Kanunu’muzun 2ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olup eşler evlenirken ya da evlilikleri süresince herhangi bir mal rejimi seçmemeleri halinde yasal olarak edinilmiş mallara.
Genel mal ortaklığında, ortaklık malları eşlerin kanun gereğince kişisel malları sayılanlar dışındaki malları ile gelirlerini kapsar. Kişisel malların gelirleri de bu ortaklığa dahildir.
Taraflardan birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabul edilmesi durumunda ortaklık mallarının yarısı, her eşe veya mirasçılarına verilecektir. Kurulan bu rejime ise mal ortaklığı rejimi adı verilmektedir. Edinilmiş malların tümünde ortaklık kurulduğu kabul edilmekle beraber kişisel mallar üzerinden edinilen gelirlerde bu ortaklığa dâhil edilmektedir. Yani eşin evlenmeden önce satın.
Medeni Kanun eşlere, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilme hakkı da veriyor. Buna göre mal ortaklığı, ortaklık mallarını ve eşlerin kişisel mallarını kapsayacaktır.
MAL ORTAKLIĞI REJİMİ. Bu rejimi kabul eden eşlerden her biri, kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumlu oluyor. Paylaşmalı mal ayrılığı sözleşmesi örneği. Aramızda paylaşmalı mal.
Noterde yapılacak sözleşme evlilikten önce. Ancak ortaklığı yönetmeye yetkili olan her Ortak, işlemin tamamlanmasından önce itiraz etmek suretiyle, bu işlemin yapılmasını engelleyebilir.
D - Yönetici Ortaklardan her biri, diğerleri katılmaksızın işlem yapabilir.
Taraflar evlilik müracaatı sırasında yetkili memura yazılı olarak hangi mal rejimini seçtiklerini bildirebilirler. Evlenme memurlarının mal rejimi sözleşmesi yapma yetkisi yoktur.
Ancak bu hususta yapılan yazılı müracaatı alıp evlenme defterine kaydederler. Edinilmiş mallara katılma rejimi, başka bir rejim seçilmediği takdirde, mevcut evlilikler açısından yürürlük tarihinden.
Evlenmeden önce yapılan mal ayrılığı sözleşmesi örneği. Bu nedenle, mevcut rejimin değiştirilerek mal ayrılığına gidilebilmesi için dava açılması zorunlu hale gelmiştir.
Nişanlılar arasında yapılan mal rejimi sözleşme - si, evlenme geciktirici koşuluna bağlı hukukî işlem olarak vasıflandırılır4. Ayırt etme gücüne sahip. Bu mallara bölünmemiş bir bütün olarak sahip olacak ve hiç birimiz ortaklık payı üzerinde tek başına tasarrufta bulunamayacaktır.
Yeni Medeni Kanun’da, bu problemlerin giderilmesi, eşlerin. Evlilik birliğinde eşler Medeni Yasa bünyesinde belirtilmiş mal rejimlerinden birini kabul edebiliyor. Lakin eşlerin bir rejimi kabul etmemeleri halind.
Adi ortaklık sözleşmesi, iki ya da daha fazla kişinin paralarını, emeklerini ya da mallarını ortak bir amaç belirleyerek ticari bir faaliyet için birleştirmeyi taahhüt ettikleri sözleşmedir. Avukat Ortaklığı Sözleşmesi.
Aşağıda ad ve soyadları, uyrukları, açık ikamet adresleri, kayıtlı old.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.