10 Eylül 2019 Salı

İcraya verilen kişinin üzerinde mal yoksa

Hacze icra memurları ve gerektiği takdirde polis nezaretinde çıkılır. Haciz mahallinde yapılanlar hakkında icra memuru tarafından haciz tutanağı tanzim edilir ve alacaklıya, vekiline, borçluya imzalattırılır. Hacze kabil mal tespiti yapılması halinde alacaklının talebi ile işbu mallar üzerinde haciz ve muhafaza yapılabilir. Yine kişinin üzerinde yer alan taşınmazlarda aynı yol ile haciz işlemine tabi tutuluyor.


Bu sebeple tarafların karşılıkla anlaşmaları her taraf içinde daha makul sonuç olarak ortaya çıkıyor. Avukatla nasıl sözleşme yaptığınızı bilemiyorum ancak icraya konulmayan senetleri kendinizde avukatsız icraya koyarak takip edebilirsiniz ancak icra işlemleri biraz karmaşık olduğundan avukat aracılığıyla takip yaptırmanızı tavsiye ederim, ayrıca firmanın üzerine bir mal varlığı yoksa alacağınızı tahsil etmeniz biraz güç olabilir.

Verilen Senet Ödenmezse Ne Olur? Alacaklı olan kısım senedin son ödeme tarihi geldiğinde borçlu tarafından ödenmediği taktirde senedi icraya verecektir.


Bu gibi durumlarda ise icra yetkilileri borçlu olan kişinin mallarına haciz işlemi uygular. Daha sonra borçlu olan kişiden bir taahhüt istenir. Yani bu durum da kişi borcu nedeniyle hapis cezası alabilir. Ancak kişi borcu ödeyeceğine dair bir bildiride bulunmadı ise herhangi bir hapis cezasına ya da adli para cezası na hükmedilmesi söz konusu değildir.


Merhaba,ben 8yil once 20binlik borcum icin tehditle binlik senet imzaladim, icraya verdiler maasimdan kesiliyordu, evlendim yurtdisina yerlestim ve taksitlerle 20binlik borcu gonderdim odendi ancak bu sahis son 2bin lirayi almadi amaci senedi vermemekmis sonradan ogrendik,sahitler var odendigine dair. Alacaklı, borçludan kendi girişimleri ile alacağını elde edemezse bir avukat vasıtasıyla yahut avukatsız olarak kendisi icra takibine başvurabilmektedir.

Takip başlatılırken alacaklı kimseden başvuru harcı ve peşin harç isminde harçlar alınmaktadır. Takip başlatıldıktan sonra ise takibi bir avukat yürütüyorsa bunlara vekalet suret harcı da eklenmektedir. Gördüğünüz gibi maddeler sıralanıp gidiyor detaylı bilgiye verilen linkten ulaşılabilir. Kişinin parası ve malvarlığı yoksa eve haciz geliyor.


Hacizden önce eve tebligat geliyor. Tebligat geldikten sonra itiraz edilmez veya borç ödenmezse haciz işlemi başlatılıyor.


Avukat ise senet üzerinde bulunan tarih dolduğunda gün bekler ve senedi icraya aktarabilir. Ancak kişinin hesaplarında nakit yoksa taşınır ve taşınmaz mallarına bakılır.


Noterler üzerinden vekalet verilebileceği gibi verdiğimiz vekaleti iptal de edebilir. Notere giderek vekaletimiz için “azilname” d�. Borcunuz varsa ve borcunuzu ödemezseniz icra müdürlüğüne sizin hakkınızda bir kişi ya da kurum tarafından şikayette bulunulur ve tarafınıza haciz kâğıdı gelir.


Bayan Cesur tarafından verilen mal beyanı yukarıdaki durum aynen zikredilmiş ve bu durum Tahsil dairesi tarafından da teyit edilmiştir. Bu halde hangi mallar üzerine haciz konulabilir. Yukarıdaki örnekte eşler arasında yasal mal rejimi geçerli olduğu görülmektedir.


Eski Medeni Kanun döneminde mal ayrılığı rejimi geçerliydi. Farklı bir ilde bulunduğum için icra dairesine gitmedim avukat ile anlaştım banka havalesi ile benden istediği.


Vasiyetname, kişinin mevcut mal varlıkları üzerinde hayattayken yapmış olduğu ancak ölümünden sonra sonuç doğuracak şekilde tasarruf imkanı sağlayan ve miras bırakanın ölümüne.

Talep üzerine bilirkişi marifetiyle bu gayrimenkule değer tespiti yapılıyor. Bu gayrimenkul üzerinde başka kimsenin hakkı yoksa satış talep süreci işliyor. Bir gayrimenkulün atışı 3-ayı buluyor” dedi.


Fakat burada borcunuz yoksa ödediğinizi düşünüyorsanız ve biliyorsanız bu icraya itiraz söz konusu olabiliyor. Bunum için hacizlere itiraz nasıl yapılır başlıklı yazımızı okumalısınız.


Tebligatı almanızdan sonra mal beyanında bulunmanızda gerekebilir. Kural mal rejiminde kişisel mallar ve edinilmiş mallar olmak üzere iki mal grubu vardır.


Rejim süresince yasal sınırlar içerisinde her eş hem kişisel mallar hem de edinilmiş mallar üzerinde yönetme ve tasarrufta bulunma hakkına sahiptir. Eşler bu iki mal grubu dışında kural olarak mal grubu oluşturamaz. Eğer mal varlığınız tespit edilemediyse yani haczi kabil malınız yoksa, o zaman hakkınızda acz belgesi düzenlenir.


Bu belgenin zaman aşımı yıldır. Bu süre zarfında haczedilemeyen borç düşer.


Borçlunun üzerinde kayıtlı herhangi bir mal yoksa hiçbir şekilde birşey alamazsın haciz yapamazsın yıldan beri alamıyorum. Avukata verdim hiçbir şey yapamıyorum Borçlunun inisiyatifine kalmış kanun borçludan taraf.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.