Evli eşlerin birlikte yaşadıkları, evlilik ve aile hayatlarını sürdürdükleri, sürekli ikamet ettikleri konuta “aile konutu” deniyor. Aile konutu eşten izin alınmadan satılamıyor.
Peki, aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar, nasıl konulur? Tapuda aile konutu şerhi yoksa ne olur? Eşlerin maliki olduğu veya kira yoluyla edindikleri konutlar aile konutu olabiliyor.
Peki, tapuda aile konutu şerhi yoksa ne olur? Eşlerden, aile konutunun maliki olmayan taraf, bu konut için şerh isteyebilir. Rızası olmayan eşin TMK`nın 194. Hak sahibi konumunda olmayan eş, aile konutu olarak kullanılan taşınmaz ile ilgili olarak “ aile konutu şerhi ” verilmesini tapu müdürlüğünden talep edebilir.
Bu şerhi tapuya işletmek isteyen eş, konutun aile konutu olduğuna dair muhtardan alacağı bir belge ve evlilik cüzdanı ile ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Tapu Kadastro İl Müdürlüklerine başvuruda bulunarak evin aile konutu olduğuna yönelik bildirimde bulunuyor ve tapu üzerine “ aile konutu ” şerhi düşüyor.
Mahkeme: Danıştay 10. Dairesi KONU: Davacının, adli yargı yerince verilen boşanma kararından sonra, mâliki olduğu taşınmazın tapu kaydına eşinin istemi üzerine konulan aile konutu şerhinin terkin edilmesi istemli başvurusunun reddi. ZET: Davacının mahkemece verilen boşanma. Türk Medeni Kanunu’ndan sonra tanıştığımızı söyleyebileceğimiz bu kanun eşlerin ve yaşamlarının hakkını koruyan maddeler içeriyor.
Maddi ve manevi olarak eşlere aynı hakların tanınmasını savunduğu için son derece önemli olan bu. Bu süreçte koruma, mal rejimi seçiminden etkilenmeyecektir. Aile Konutu Şerhi Nasıl Kaldırılır? Boşanma halinde bu hakkın yerini aralarında sözleşme yoksa yasal mal rejimi alacaktır.
Zira burada malik olmayan eşin, aile konutuna dair hakları MK 1gereğince kanundan kaynaklanmaktadır. Tapu kütüğünün şerhler sütununda aile konutu olduğuna dair bir şerh yoksa karine olarak orası aile konutu değildir.
Eşlerden ikisi birlikte gelerek de istemde bulunabilirler. Fakat tapuda ondan habersiz bu taşınmaz üzerine aile konutu şerhi koydurmak istiyorum. Ancak, tapudaki niteliği arsa, bağ, tarla vb. Böyle bir durumda, ilgili köy ya da mahalle muhtarının yazısı ile söz konusu parseller.
Satın alan kişi, aile konutu olduğunu bilmeden, tapu kaydına güvenerek ve iyi niyetle satın almış ise bu satış işlemi geçerli olur. Bu nedenle aile konutu olarak kullanılan bir taşınmazda, böyle bir şerh yok ise, malikin yapacağı tasarruflar kısıtlanmamıştır. AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR?
Böylelikle mülkiyeti üzerinde bulunduran eş, diğerinin iznini almadan satışı yapamıyordu. Yargıtay da bu kurala dayanarak şimdiye kadar "eğer satış sırasında tapuda aile konutu şerhi yoksa satılan evin aile konutu olduğunun sonradan iddia edilemeyeceği" yönünde kararlar veriyordu. Maddesi gereğince aile konutu olan taşınmazın tapu kaydına, aile konutu şerhi verilmesi için, o konutun eşlerden birine ait olması zorunludur.
Mülkiyeti üçüncü kişiye ilişik bir taşınmaz eşlerce aile konutu olarak kullanıyor olsa bile, gerçek sahibi olan üçüncü ferdin bu taşınmaz üzerindeki iyelik hakkını sınırlayıcı şekilde tapu kütüğüne aile konutu. Aİle konutu şerhi koymak için diğer eşin rızası, onayı ya da izni gerekmez. Fakat konuyla ilgili bir dava esnasında da hakimden aile konutu şerhi koyulması talep edilebilir.
Ortada bir dava yokken yani davasız olarak da mahkemeye giderek aile konutu şerhi. Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Tapu Sicil Müdürlüğüne ilgili evraklarla başvurularak tapuya şerh düşülmesini talep etmek mümkündür. Aksi halde ise kesinlikle konutun alınmaması gerekiyor.
Bu haktan önceden feragat edilemeyeceği gibi eşlerin anlaşmasıyla da ortadan kaldırılamaz ve açık rıza ancak “belirli olan” bir işlem için verilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.