5 Ağustos 2019 Pazartesi

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler nelerdir

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler nelerdir

Bunlarda her iki taraf da her zaman karşılıklı borç altına girdiği için tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler de denir. Karşılıklı sözleşmelerin bazılarında bir taraf her zaman borç altına girerken diğer taraf bazı şartların gerçekleşmesi halinde borçlu sıfatı kazanır. Tek tarafa borç yükleyen sözleşmeye bağışlama ya da kefalet sözleşmeleri örnek olarak verilebilir.


B edimini yerine getirmemiştir. Satış sözleşmesine ilişkin hükümlerin mal değişiminde de uygulanması yasaca benimsenmiş. Değiş Tokuş söz konusu değildir. MySQL bağlantısı kurulamıyor.


Lütfen ayar dosyasındaki veritabanı kullanıcı adı ve şifrenizin doğru olduğundan emin olunuz! Bu seçimlik hak, her iki tarafa borç yükleyen sözleşmelere özgü değildir, borçlu temerrüdünün genel bir sonucudur. Alacaklının diğer bir seçimlik hakkı, borcun ifasından vazgeçerek uğramış olduğu müspet zararın tazminini istemektir. Madenlerin İşletilmesine İlişkin Sözleşmeler : Anayasamızın 168.


Alacaklının temerrüdüne uygulamada pek sık rastlanmasa da, karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde alacaklının temerrüde düşmesi durumunda borçluya tanınmış olan haklardan biri de borç konusunun. Aynı anda değiş tokuş edebiliniyorsa satış ve kira sözleşmeleri gibi iki tarafa da tam borç yükleyen sözleşmeler denilir.


Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler nelerdir

Karz (kullanmakla tükenen,şeker gibi) ve ariyet (kullanmakla tükenmeyen, otomobil gibi) ödünç sözleşmeleri,vedia,trampa ve rehin bu tür. Bu tip sözleşmeler de karşılıklı edimlerin değişimine göre iki alt sınıfa ayrılabilmektedirler.


Bir diğer ifadeyle taraflardan birinin borcunun karşılığını diğer tarafın borcu oluşturmaktadır. Satım sözleşmesi, kira sözleşmesi gibi sözleş-meler bunların en tipik örnekleridir.


Alacaklı, aynen ifayı ve gecikmeden doğan zararının giderilmesini isteyecekse, borçluya uygun bir süre tayin etmek zorundadır. Sulh sözleşmesinin hukuki niteliği, tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme olmasıdır. Niteliği itibariyle “ tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler ” ve “eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler ” olmak üzere ikiye ayrılır.


SYM bura ile ilgili sorular sormaktadır. Medeni Kanun’un 7ve Noterlik Kanunu’nun 89. Tek tarafa (bağışlama ) ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olmak üzere çeşitlere ayrılır. Karşılıklı iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler bakımından borçlu ifa imkansızlığı nedeniyle ifadan kurtulunca yine TBK md.


Borçlar Kanunu’nun 213. Unsurları nelerdir ? Zilyetliğin korunmasındaki zilyetlik davaları nelerdir ? Para politikası araçları nelerdir ? Etkilerini açıklayınız. Merkez Bankasından borçlanılır ise sonuç ne olur? Taraflardan hangisi öncelikle olarak korunmaktadır?


Satım, kira, eser sözleşmeleri buna örnek olarak gösterilebilir. Bu tür sözleşmelere sinallogmatik sözleşmeler de denir. Her iki tarafı için de karşılıklı borç yükleyen sözleşmelere iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler adı verilir.


Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler nelerdir

Her iki sözleşme de karşılıksız olarak yapılmaktadır. Sözleşmenin niteliği gereği tarafların her birinin edimi diğer tarafın ediminin tam karşılığını oluşturmakta ise tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerden söz edilir.


Bu nedenle eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olarak nitelendirilmektedir. Arsa sahibinin ve müteahhitin karşılıklı olarak borçlu ve alacaklı olmaları dolayısıyla işbu sözleşme tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme niteliğindedir. Maddesinde düzenlenen “Eser Sözleşmesi”ne benzemektedir.


Fakat tek taraflı hukuki işlemler (vasiyetname,vakıf kurma gibi) ve de iki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.