25 Nisan 2019 Perşembe

Kuzey işıkları gözle görülür mü

Onları net görebilmek için belirli şartların oluşması gerekir. Gökyüzü ne kadar açık olursa ışıklar o kadar net şekilde gözlemlenir Bu açıdan Eylül ve Mart ayları gerekli koşulları sağlar. Norveç hem İzlanda’da tur olmadan gezdim ve görülür. Bu iki etken sağlandığı takdirde kuzey ışıklarının her gün görülebilme ihtimali var.


Aurora aktivitesinin fazla olduğu günlerde çıplak gözle rahatlıkla görülebilenlerin. Zamanlama için yıllık solar döngüsüne bakmakta fayda var, çünkü yılda bir güneşteki hareketler en üst seviyeye çıkıyor.


Kuzey Işıkları Ne Zaman Görülür ? Bu hareketlilik, kuzey ışıklarının şiddetini ve görülme. Güzelliği ile herkesi büyüleyen kuzey ışıklarının, neden sadece kutuplara yakın bölgelerde göründüğünü düşündünüz mü ? Dünyanın manyetik alanı ile güneşten ge. Yani Eylül ve Mart ayları. Bunun dayandırıldığı bilimsel araştırmayı.


Doğru zamanlama ve hava koşullarını yakalarsanız, bu bölgelerde hem ışıkları gözlemleyebilir hem de tatilinizi kayak ve diğer kar aktiviteleriyle süsleyebilirsiniz. Hatta Tromso dışına çıkarken tabelalar ile.


Yazar: Onur Sherifi. Venüs’ünde Ay gibi evreleri bulunmaktadır. Venüs “dolun” evresindeyken Dünya’ya en uzak konumundadır ve bu evredeyken bize o kadar da parlak gözükmeyecektir.


En parlak evresi ise “hilal” ve. Güney ışıkları, Güney kutbuna yakın yerleşik hayat çok bulunmadığından görüldüğü yerler nadirdir.


Avustralya ve Yeni Zellanda’dan gözlemlenebilmektedir. Genelde gece görülen aurora, çıplak gözle de izlenebilir. Auroralar, güneşin dünya atmosferi üzerindeki etkilerinin en belirgin şekilde görülebilenidir. Detaylandırmak gerekirse, Güneşten gelen yüklü parçacıklar Dünya’ya yaklaştıkları zaman Dünya manyetik alanına yakalanırlar.


Bu sebepten ötürü kuzey kutup ülkeleri ya da güney kutup ülkelerinde görülür. Doğal bir fenomen olan kuzey ışıkları nedir ve nasıl oluşur, gelin beraber bir araştıralım. Bu ışıkların aslında kaynağının Güneş olduğunu söyleyebiliriz. Fakat, Güneş’ten dünyaya ulaşan ışık dalgaları değil, ışıktan daha yavaş ilerleyen yüklü parçacıklar olayı başlatan!


Parçacıkların Uzayda Seyahati Güneşimizde sürekli patlamalar meydana. Ama eğer ki varsa, siz çıplak gözle göremeseniz de SLR fotoğraf makineleri ve uzun pozlama ile mutlaka görüntülenebiliyor. Seyahatinizi ışıkları görebilmek motivasyonuyla planlıyorsanız Eylül-Mart aralığında olmasına dikkat edin. Birkaç gecedir arıyorum, şehirden uzak ve ışıksız yerlerde de görmeyi denedim fakat göremedim.


Saat gibi 3derece kuzey de görülür diyorlardı, tüm kuzey yarımküreden gözükmesi lazımmış. Tabii bunun nedeni, böyle bir listem olmaması da olabilir. Ancak en önemli neden, bu etkileyici doğa olayının -bence- fotoğraflardan çok "içindeyken" etkileyici olması ve benim de önce bir kez "azıcık" gördükten sonra etkilenip her daim görmek.


Kuzey işıkları gözle görülür mü

Gözlemleye bilmek için daha çok uzun kış geceleri tercih ediliyor. Bunun nedeni, yaz akşamları güneş geç battığı için karanlık zaman. Kutup ışıklarını, kutuplara yaklaştıkça görülme olasılığı daha da artar. Gün dönümlerinde ve gecelerin uzun olduğu kış aylarında eylül mart arası ( gözle görebilmenin koşulu gökyüzünün karanlık olması) görme olasılığımız daha fazla.


Kuzey işıkları gözle görülür mü

Aurora borealis gece veya öğleden sonra çıplak gözle görülebilir ve genellikle kırmızımsı ve yeşilimsi parlak ve renkli ışıklardan oluşur. Auroralar gündüz vakti de görülür, ancak geceleri çıplak gözle daha net ve canlı görünürler. Manyetik Geceyarısı ne demektir? Genellikle gece yarısından bir saat önce görül�.


Neowise kuyruklu yıldızı görebilmek için ufuk çizgisinden gözlerin ayrılmaması gerekiyor. Bu kullanım alanlarına bağlı olarak değişir. Tam olarak kuzeyde.


Kuzey işıkları gözle görülür mü

Kapalı gözle Şems görülür mü ? Aya ve asırlara ismini, rengini, nefesini vermiş birini anmak, anlamak, anlamını iç dünyalara.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.