Kuzey Işıklarını görebileceğiniz bir diğer ülkeyse İskoçya. Kuzeyde yer alan Caithness sahili bu ülkede Aurora’yı izleyebileceğiniz en iyi yerlerden biri olarak gösteriliyor. Eğer ışıkları izlemek dışında başka aktivitelerle de ilgileniyorsanız, Aviemore ve Cairngorms Ulusal Parkı uğrayabileceğiniz yerlerin arasında.
Kuzey ışıklarının element türleri, oksijen atomu, nitrojen molekülü ve nitrojen atomlarıdır. Aurora kelimesi mitolojik bir öge ve Roma mitolojisine göre Aurora, bir Şafak Tanrıçası. Kuzeyde gerçekleşen kutup ışıklarına ‘ kuzey ışıkları ’ güneyde gerçekleşen kutup ışıklarına ‘güney ışıkları ’ ismi verilmektedir. Bu etkileyici doğanın büyülü ışıkları en sık kış aylarında.
HABER MERKEZİ – Gökyüzünün aydınlatan büyüleyici kutup ışıkları, çoğunlukla İskandinavya, İzlanda, Grönlan Kanada, Alaska ve Kuzey Sibirya bölgelerinde görülüyor. Kutup ışıklarının en yaygın görüldüğü tarihler ise Eylül ile Mart arası. En ilginç doğa olaylarından biri olan kutup ışıkları sanıldığının aksine sadece kuzey yarım küre de.
Bu yazımızda hem hangi ülkelerde görüldüğünden, hem de ülkelerin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz. Roma mitolojisinde (Şafak Tanrıçası’nın adından gelen adı ile) auroraları, bilimin gelişmemiş olduğu Orta Çağ’da yaşayan insanlar, Tanrıdan gelen gizemli işaretler olarak görüyordu.
Norveç kuzey ışıkları en güzel izleme için Svalbard adasını tercih edebilirsiniz. Eğer kasım ve şubat ayları arasını seçmelisiniz çünkü bu zaman diliminde kuzey ışıklarını görebilme şansınız yüksektir. Her yıl, kuzey ışıklarını görmeye binlerce turist gidiyor ama çoğu eli boş dönüyor. Haliyle onca masraf, emek ve zaman boşa gidiyor.
Görmenizi garantileyemeyiz ama kuzey ışıkları macerasından zaferle dönmüş kişiler olarak, görme şansınızı maksimuma yükseltecek bilgiler içeren bir rehber hazırladık. En sık kuzey ışıkları ile ilişkilendirilen renkler pembe, yeşil, sarı, mavi, mor ve ara sıra turuncu ve beyazdır.
Bununla ışıkları hangi ülkede, hangi saatler ve konumlarda "en iyi" izleyebileceğinizi görebiliyorsunuz! Biz de atladık bir araca, orman arası bir yola gittik. Dünyada birçok muhteşem doğa olayı var, ancak bunlardan bazıları hem büyüleyici hem de eşsiz olma özelliğine sahip.
Olağanüstü görüntüleriyle dikkat çeken kuzey ışıkları, harika bir tatil geçirmeniz için aradığınız muhteşemliği size sunacak. Aurora Borealis, yılın bazı dönemlerinde şahit olabileceğiniz bir mucize.
Siz de benim gibi ilk defa duyunca anlamadıysanız bu oval nasıl bir oval diye aşağıya çizdim, gördüğünüz gibi Türkiye’den bakınca “orada bir oval var uzakta, gitmesek de görmesek de. Bu büyülü ışıklar, Dünya’nın en kuzeyinde, yüksek enlemlerde, Eylül’den Mart ayına uzanan karanlık gecelerde, insanoğlunun dikkatli.
Güney kutbuna yakın enlemlerde görülen ışıklar Aurora Australis (güney kutup ışıkları) olarak adlandırılıyor. Auroralar, atmosferin iyonosfer tabakasında yeşil, mavi ve kızıl ışımalar olarak oluşuyor.
Yılda sadece iki defa şahit olunan bu fenomenin ilki mart, nisan arasında, ikinci ve en görkemlisi ise eylül, ekim arasında. Yaklaşık bir saat geçirdik sanırım, gopro ile, telefonla, hangi makineyi bulsak çekim yaptık.
Ne kadar bulutsuz o kadar güzel. Sonrasında otele doğru kalan 1. Eylül- ekim ve şubat- mart aylarında ortaya çıkan ışık gösterisini yakalayabilmek için doğru zamanı ayarladıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey, doğru yerde bulunmak. Güneşteki manyetik patlamalar sonucunda saçılan parçalar atmosferimizdeki oksijen ile karşılaştığında etrafa bir ışık saçarlar.
Bizi Norveç’e yıllardır çeken etkenlerden biri kuzey ışıkları. Lofoten kuzey kutup bölgesinde kalıyor. Ekim sonundan Mart ayının sonlarına kadar kuzey ışıklarını görüp fotoğraflamak mümkün. Elbette bunun için gökyüzünün açık olması gerekiyor.
Geçen yıl saatlerce bekleyip göremediğimiz kuzey. Farklı renklerde görülebilmeleri ise, hangi atomla çarpıştığına ve karşı karşıya geldikleri yüksekliğe bağlıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.