12 Aralık 2018 Çarşamba

Noterden tapuya şerh koymak

Taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulama olduğu da söylenebilir. Müracaat sırasında şerh talebini içeren dilekçenin de yazılması gerekiyor.


Ancak bu ev içinde satışını ve 2. Tapuya Şerh Koymak Nedir? Böyle bir uygulama yapılabilir mi ve ileride babam ya da kardeşim tapu üzerinde hak talep edebilir mi teşekkürler. Böylece tapuya konulan şerh herkese karşı ileri sürülebilir hale gelir.


Bir gayrimenkulün tapu sicilinde bulunan şerh, mal sahibinin kanun ile kazanılmış haklarıyla ilgili olarak sınırlandırmaya ya da engellemeye yönelik şerhler sütununda gösterilir. Bu şerhler şüfa hakkı, vefa hakkı ya da aile konutuna şerh koymak şeklinde kişilere karşı koyulabilir. Eşinin kendinden habersiz oturduğu evi satmasını önlemek isteyen kadınlar, tapuya şerh koyma uygulamasına başladı.


Bu sütuna bir ifadenin yazılmasına “ şerh koymak ” veya “ şerh işlemi” adı verilir. Uyarıcı bir not niteliğindedir. Bu nedenle satın alınacak yerde başkasına ait bir şerh, kullanım hakkı gibi kısıtlamalar olup olmadığının mutlaka öğrenilmesi gerekiyor. Peki tapuya şerh koymak nedir?


English Turkish online dictionary Tureng, translate words and terms with different pronunciation options. Konuya ilişkin öncelikle tanımlarla başlamakta fayda vardır.


Gerekli evraklar hazırlanarak şerh talebini içeren dilekçe ile hak sahibi şahsen başvuru yapmalıdır. Peki, tapuya şerh edilmezse ne olur? Noter satışı sözleşme usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır. Arsa tapusu üzerine uygulanan şerh işlemi için gerekli koşulların olgunlaşması gerekmektedir.


Yasalar tarafından ayrıntıları ile belirlenmiş olan ve mal sahibinin en önemli haklarından biri olan şerh koyma sayesinde mülk sahibi ve diğer hak sahiplerinin hakları koruma altına alınır. Mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor.


Bu da ilerleyen süreçte sizin başınızı yakabilir bu nedenle acele etmemek gerekiyor. Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de tapu kaydında şerh bulunmasıdır. Konut alırken birçok konuya dikkat etmek gerekiyor.


Noterden tapuya şerh koymak

Bir taşınmaz satın almadan önce ilk bakılması gereken şey tapudur. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır.


Bu kısıtlamalar kanun çerçevesince onaylanmıştır. Hemen size bu durum nasıl oluşuyor. Bir şeye şerh koymak sözü de o şey hakkında açıklama yapmak anlamına karşılık gelmektedir. Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan bilgilendirme amaçlı video kanalıdır.


Noterden tapuya şerh koymak

Bununla beraber İskan Kanunu uyarınca verilen yerlere ilişkin kısıtlamalar, haciz ve aile konutu tapuya şerh konulur. Son olarak tapu siciline tescil edilmek istenen bir hakkın henüz ispatlanamadığı hallerde geçici olarak tescil inin şerh edilmesi mümkündür.


Geri alım hakkı satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme ile en çok yıl için tesis edilebilir. Noterce düzenlenmiş sözleşmenin tapuya ibrazı halinde malikin, sözleşmede yetki verilmişse geri alım hakkı lehdarının talebi ile tapu kütüğüne şerh edilir. Bu kapsamda tapuya şerh koyma şartları bulunmaktadır.


Bizde sizler için bu detayları derledik. Kira sözleşmeleri tapuya şerh edilebilir. Fakat kira sözleşmelerinin tapuya şerh edilebilmesi için diğer hak sahiplerinin de onayının olması gerekmektedir.


Geri alım hakkı, yeni malikin taşınmaz mal üzerindeki haklarını ve tasarruf yetkilerini kullanmasına engel değildir. Bu sebeple aile konutlarının tapu kütüğüne şerh ettirilmesi çok önemlidir.


Noterden tapuya şerh koymak

Eğer aile konutu eşlerden biri tarafından kiralanmışsa, kira sözleşemesinin tarafı olmayan eş, kiralayana (mal sahibine) yapacağı bildirimle kendisini sözleşmenin tarafı haline getirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.