31 Ağustos 2018 Cuma

Baklava coğrafi işaret

Baklava coğrafi işaret

Antep Baklavası’ coğrafi işaret tescili ile TSE’nin belirlediği ‘Türk baklava ’ standardı çalışmanın farklı olduğu belirtilen açıklamada, TSE’nin ‘’Türk Baklavası. Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için.


Baklava which belongs to Gaziantep is the first product that its geographical indication was received in Turkey. After Gaziantep has been incorporated into UNESC.


Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tavas baklavasının, Aralık itibarıyla coğrafi işaret belgesiyle tescillendiği söyledi. Geçen yıl başvurumuzu. Ayrıca Beypazarı ve Uşak’ta üretilen cevizli ev baklavası. Qualified GIs)haline gelmektedir 14.


Baklava coğrafi işaret

Türk hukukunda coğrafi işaretlerle ilgili temel düzenleme 5sayılı KHK’dır. Avrupa Komisyonu uzun süren teknik incelemelerin ardından Antep baklavasını kendine özgü nitelikleri itibarıyla coğrafi işaret olarak tescil ederek koruma altına almıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 20. Geleneksel ürün ad ına örnek olarak, baklava, lokum, hö şmerim, past ırma vb.


Bu anlamda coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Tadı damağımızda kalan “Antep Baklavası”, Türkiye’den AB’ye yapılan ilk coğrafi işaret başvurusu ve yoğun bir çabanın eseri olarak AB’de gerçekleşen ilk mahreç işareti tescilimiz. Coğrafi işaretler menşe adı ve.


Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından yapılan coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’nca onaylandı. Tavada pişirilen krep hamurunun arasına ceviz konularak sarılması ve baklava gibi tepsiye dizildikten sonra üzerine sade yağlı şerbet dökülmesiyle yapılan şıllık tatlısı, kentte uzun yıllardır en çok tüketilen tatlı.


Bu anlamda coğrafi işaretler belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Hamur hamrlanmasl: Baklava hamuru için sert bugday unu kullamhr. I kg una 2-yumurta katlhr.


Kulak memesi hamur elde edilir. Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklardan Antep fıstığı, Antep baklavası, Antep bulguru, Antep firiği, Antep yuvarlaması, Antep kurabiyesi, Antep köy kahkesi, Antep.


Ayrıca denetim işlemlerinin yeterince yapılmaması halinde de coğrafi işaretin. Lakin coğrafi işaretlerde koruma süresi bulunmamaktadır. Mahkemenin alacağı karar ile tescil hükümsüz duruma gelebilir.


Organizasyon kapsamında Bartın’da coğrafi işaret almaya aday olan yöresel değerlerden Taş Sac, Amasra Salatası, İncir Dondurması, Ağda Tatlısı, Beyaz Baklava, Kabak Burması Tatlısı, Pirinçli Dolma ve Tatlı Böreğin tanıtımı yapılarak farkındalık yaratılması hedefleniyor. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.


Belli bir niteliği, ünü olan ve bölge ile özdeşleşmiş ürünün katma değerini artırmak için onu tanıtmak, işaret etmek “ coğrafi işaret ”tir. Bugün hala babadan oğula, ustadan çırağa zanaat ile öğretilen, yufkası el ile açılan baklava için coğrafi işaret almış durumdadır. Nihayet Avrupa Resmi Gazetesi’nde tesci.


Baklava coğrafi işaret

Coşkun, bunun üzerine Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret almak için müracaat ettiklerini kaydederek, yaklaşık yıllık takipten sonra coğrafi işareti Bayburt Üniversitesi olarak aldıklarını ve Bayburt balının tescillenmiş olduğunu söyledi. Sivrihisar muska baklavasına coğrafi işaret Eklenme Tarihi: 06. Güncellenme Tarihi: 25. Mahreç işareti ve menşe adı olmak üzere iki türü vardır.


Tescil No : 3Tescil Tarihi : 09. Geographical Indications in TRIPs”, Trademark Worl No. Yani, söz konusu coğrafi işareti kullanma hakkı yalnızca başvuru sahibine değil, sicilde kayıtlı özelliklere uygun olarak üretim yapan üreticilere de aittir. Dolayısıyla, coğrafi işaret koruması hem uygun yöntemlerle üretim yapan üreticiyi hem de tüketiciyi.


BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ürünlerdeki coğrafi işaret tescilinin önemli olduğunu belirterek " Baklava, pastırma, lokum gibi başka ülkeler tarafından sahiplenmek istenilen ama bize ait olan ürünlere sahip çıkıyoruz. Hiçbir ülke bizim yüzlerce yıllık geleneklerimizi kendisine mal edemeyecek" dedi. Giresun tombul fındığı ile diğer tescil edilecek ürünlerin tanıtım ve bilgilendirmesi için bu site hazırlanmıştır.


Bayburt balı, coğrafi işaretle tescillendi Bayburt Üniversitesinin başvurusu üzerine, Bayburt balına Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) yönetim kurulu başkanı Mehmet Akıncı: Baklava ve dondurma sektörünün vazgeçilmezi boz iç Antep fıstığını coğrafi işaret tescil belgesiyle taçlandıracağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.