O halde kıdem tazminatı açısından asıl işveren alt işveren ilişkisinin sona ermesinin ardından işyerinden ayrılan alt işveren ile daha sonra aynı işi alan alt işveren arasında hukuki veya fiili bir bağlantı olsun ya da olmasın, kıdem tazminatı açısından önceki işverenin devir tarihindeki ücret ve kendi dönemi ile sınırlı sorumluluğu, son alt işverenin ise tüm. Burada Kanundan kaynaklanan bir teselsül hali söz konusu olup, asıl ve alt işverenler, dış.
Ancak asıl işverenin salt ucuz işgücü bulmak amacı ile işi ehil. Diğer bir değişle alt işveren ilişkisinden söz edebilmek için asıl işverenin, işin bütününü bir başka işverene devretmemesi ve işyerinde alt işverene verdiği işten başka bir işte işçi çalıştırarak işveren.
Yine asıl işveren alt işveren işçilerin yıllık izinlerinin kullanılıp kullanılmadığını takip etme yükümlülüğü var iken alt işverenin de izin kayıt-belgelerinin birer nüshalarını asıl işverene vermek gibi bir sorunluluğu vardır. Alt İşverenlik Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve.
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargı. Davalı asıl işverenin bu tarihteki ücret üzerinden kıdem. Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Buradaki sorumluluk yasadan kaynaklanmaktadır. Feshin geçersizliği ve işe iade davalarında asıl işveren ile alt işverenin yukarıda belirtilen birlikte sorumlulukları fesih tarihinde ilişkinin devamına bağlıdır. Bir başka anlatımla fesih tarihinde asıl işveren-alt işveren ilişkisi sona ermiş ise birlikte sorumluluktan söz edilemez.
ASIL İŞVERENİN ALT İŞVERENLE BİRLİKTE SORUMLULUĞU ( Kıdem ve İhbar Tazminatı Alacakları ). K’ya göre asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak İK’dan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
Yasa koyucu alt işverenin işçilerini yeterli derecede güvencede görmemesi nedeniyle alt işverenin işçilerinin yasal. Ayrıca İş Kanunu’nda düzenlenen sorumluluk hukuki sorumluluk olup, cezai sorumluluğa ilişkin değildir. Cezaların kişiselliği ilkesi gereği. Resmi kurum veya kuruluşlar bb.
Tacir – ticari iş b. Hizmet akdi – vekalet sözleşmesi dd. Ancak bu sorumluluk “ cezai “ sorumluluğu kapsamaz. Aksi halde bu tür bir uygulama ceza hukukunun. Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 24.
Kanun koyucu asıl işin bir bölümünün alt işverene verilmesiyle ilgili olarak madde gerekçesinde çok önemli bir açıklama yapmıştır: “. Bu durumda bir asıl işveren-alt işveren ilişkisi söz konusu olmaz ve işçi, ücret alacağının tamamı için ihale makamına başvuramaz, çünkü ihale makamı işyerinde kendi işçisi hiç çalışmadığı, çalışma hayatının hiçbir yerinde olmadığından ( asıl işveren olmadığından) sorumluluğu işçinin her hak ediş dönemi için yalnızca üç aylık ücreti ile. Sigortalı çalıştırmayan iş sahibi “işveren” sıfatını kazanamayacağı için, bu durumdaki kişilerden iş alanlar da aracı sayılmayacak ve anılan madde kapsamında dayanışmalı sorumluluk oluşmayacaktır.
Alt işveren (Taşeron) cc. O halde asıl işveren alt işveren ilişkisinden söz edilebilmesi için öncelikle mal veya hizmetin üretildiği iş yeri bulunan bir işverenin ve aynı iş yerinde iş alan ikinci bir işverenin varlığı gerekir ki asıl işveren alt işveren ilişkisinden söz edilebilsin.
Bu durumda, asıl işverenin, alt işverenin işçilerine karşı olan sorumluluğu kendi işyerlerinde çalışan işçilerle sınırlıdır. Bu sorumluluk işçilerin ücret ve tazminatları, sosyal güvenlik hakları, iş kazası vb.
TEMEL PRENSİPLER 6. Kanun’dan, iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte yasal çerçeve içerisinde sorumludur. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere İş kanunu hükümleri uyarınca asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaadan ari bir şekilde oluşması halinde alt işverenin işçilerinin ücret vs.
Asıl İşveren: Koç Üniversitesi 6. Bir alt işveren, bir asıl işverenden sözleşme ile üstlendiği mal veya hizmet üretimi için belirli bir organizasyona, uzmanlığa ve hukuksal bağımsızlığa. Bu içeriği görüntüleme yetkiniz yok!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.