Alt İşverenlik Yönetmeliği. Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulma şartları. ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ. Ancak bu koşul dar yorumlanmamalıdır.
Kanunun bahsettiği sorumluluk asıl işveren ve alt işverenin müteselsilen sorumlu olmasıdır. Nitekim İş Kanunu’nun 2. Mevcut olgulara göre geçerli ve muvazaaya dayanmayan bir asıl işveren-alt işverenlik sözleşmesi bulunmaktadır. Mahkemece asıl işveren-alt işveren ilişkisinin muvazaalı olduğu sonucuna varılarak davacının davalı Bakanlığa ait işyerine iadesi doğru olmamıştır. Bir işverenden, işyerinde.
Kanun koyucu asıl işin bir bölümünün alt işverene verilmesiyle ilgili olarak madde gerekçesinde çok önemli bir açıklama yapmıştır: “. Hal böyle olunca tacir olan davalının çalıştırdıkları işçilerin fiili işçilik dışında sair tazminat haklarından sorumlu olacaklarını bilebilecek durumda oldukları ancak, davacı Bakanlığın da asıl işveren durumunu muhafaza etmesi nazara alındığında doğan zararlardan tarafların yarı yarıya sorumlu olduğunun kabulü gerekir. Bununla birlikte 27.
Kanun ve anılan Yönetmelik ile asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulmasının sınırları da çizilmiş ve asıl. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin çalışanlarına karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
ALT IŞVERENLIK YÖNETMELIĞI. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.
Geçiş hükmü başlıklı geçici 1. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan ve hâlen devam eden asıl işveren-alt işveren ilişkisinde uncu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen belgeler aranmaz” düzenlemesi yapılmaktadır. Buradan da açıkça görüldüğü üzere kanunun madde fıkrası, belirtildiği üzere basit ve kolayca anlaúılması mümkün olmayan bir dille kaleme alınmıútır.
Kanunu kapsamında asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulma şartlarını, alt işverene ait işyerinin bildirimini, tescilini, alt işverenlik sözleşmesinde bulunması gereken hususları düzenlemek amacıyla, Çalışma ve Sosyal. Bu halde alt işveren işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılır.
Maddesi, Borçlar Kanunu ve Yargıtay kararları, asıl işveren - alt işveren yönetmeliği gereğince, asıl işveren de çalışma dönemimdeki tüm hak ve alacaklarımdan sorumludur. Bu sorumluktan kaçınamaz. Kamu kurum ve kuruluşları - kıdem ve ihbar tazminatı - alt işveren yönetmeliği - toplu iş sözleşmesi - İşçilik alacakları - kıdem tazminatı - Bilirkişi raporu - Eşitlik İlkesi - İşçilik hakları - Borçlar kanunu - Ger kararı okumak için tıklayın.
Tebliğ tarihinden itibaren işgünü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilir. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek, alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler.
Aksi durumda asıl işveren ile alt işverenin bu haksız uygulamaları ve diğer işlemlerinin incelemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, bana elbise parası kesintisi için fatura verilmediği için Maliye Bakanlığına, Vergi Kanunu muhalefet edildiği için Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikâyette bulunacağımı ihtaren bildiriyorum. Ayrıca asıl işveren, alt işverenin çalışanlarına işe başlamadan önce işyerine özgü risklere ilişkin bilgi verir.
Muvazaanın incelenmesi. Geçici iş ilişkisi ve asıl işveren-alt işveren ilişkisi kapsamında çalışanın yaptığı iş değişmeden yeni bir işyerinde çalışmaya başlaması hâlinde ncı maddenin yedinci fıkrasındaki hükümler uygulanır.
O halde asıl işveren alt işveren ilişkisinden söz edilebilmesi için öncelikle mal veya hizmetin üretildiği işyeri bulunan bir işverenin ve aynı işyerinde iş alan ikinci bir işverenin varlığı gerekir ki asıl işveren alt işveren ilişkisinden söz edilebilsin. Alt işverenin başlangıçta bir işyerinin olması şart değildir. Sigortalı sayılanların maddî olan ve olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerlerdir.
Hangi işler alt işverene verilebilir? O halde kıdem tazminatı açısından asıl işveren alt işveren ilişkisinin sona ermesinin ardından iş yerinden ayrılan alt işveren ile daha sonra aynı işi alan alt işveren arasında hukuki veya fiili bir bağlantı olsun ya da olmasın kıdem tazminatı açısından önceki işverenin devir tarihindeki ücret ve kendi dönemi ile sınırlı sorumluluğu, son alt işverenin ise tüm dönemden sorumluluğu kabul edilmelidir.
Kanunumuza göre, bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için. Asıl iş tamamen bölünerek alt işverenlere verilemez.
Asıl işin bir bölümü veya yardımcı işler alt işverene verilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.