31 Ocak 2018 Çarşamba

Aile konutu şerhi

Aile konutu şerhi nedir? Hak sahibi konumunda olmayan eş, aile konutu olarak kullanılan taşınmaz ile ilgili olarak “ aile konutu şerhi ” verilmesini tapu müdürlüğünden talep edebilir. Konutun aile konutu olduğunu ispat için muhtarlık ve varsa apartman yönetiminden belge alınmalıdır.


Fotoğraflı nüfus cüzdanı, nüfus kayıt örneği ile birlikte eşlerin resmi anlamda evliliğini belgeleyen evlilik cüzdanı da. Aynı zamanda Yargıtay’ın da aile konutu şerhinin konulması ve kaldırılmasıyla ilgili ihtilaflara dair pek çok kararı mevcuttur.


Maddesinde aile konutunun bulunduğu yere "yerleşim yeri" adı verilmiştir. Sınırlandırma aile konutu şerhi konulduğu için değil, zaten var olduğu için getirilmiştir.


Bu sebeple tapuya aile konutu şerhi verilmese bile o konut aile konutu özelliğini taşır. Anılan madde hükmü ile getirilen sınırlandırma, emredici niteliktedir. Dolayısıyla bu haktan önceden feragat edilemeyeceği gibi eşlerin. Malik olmayan eş tapuya aile dairesi şerhi koyarak, malik eşin tasarruf hakkı üstünde söz sahibi olmuş oluyor.


Böylelikle malik eş, malik olmayan eşten izin almadan aile konutunu satamıyor, bir başkasına devredemiyor. Rızası olmayan eşin TMK`nın 194. Tapu Sicil Müdürlüğü. Bu belirtilen özelliklere sahip ve eşler tarafından birlikte kullanılan ana konutlar için aile konutu şerhi koydurma imkanı eşler açısından mümkündür.


Aile konutu şerhi

Nitekim Türk Medeni Kanunu’nun 194. Eş, konutun tamamına değil sadece bir hissesine sahipse ve ailenin burayı aile konutu olarak kullandıkları belgelenebiliyorsa, kimin hissesi üzerine şerh verildiği belirtilerek tapuda aile konutu şerhi işlenebilir. Son dönemde aile konutu olarak oturulan evler için yapılan kanuni değişiklikler arasında yer alan aile konutu şerhi sayesinde eşlerden habersiz konut satışı yapılması önleniyor.


Bu haktan önceden feragat edilemeyeceği gibi eşlerin anlaşmasıyla da ortadan kaldırılamaz ve açık rıza ancak “belirli olan” bir işlem için verilebilir. Eşin izni için bir geçerlilik şekli öngörülmemiştir. Sözkonusu izin bir şekle.


Maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti. Ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu YÜRÜTMENİN DURDURULMASI. AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR?


Eşlerden ikisi birlikte gelerek de istemde bulunabilirler. Bu şerh aile birliğini korumak amacıyla öngörülmüştür. Bu itibarla, şerh tapu kütüğüne işlendikten sonra malik olan diğer eşin bu konuta özgü tasarruf yetkisi kısıtlanmış olur. Eşlerin birarada beraber yaşadıkları ev, alan olarak nitelendirilen aile konutunda eşlerin her biri söz sahibidir.


Aile konutu şerhi

Medeni Kanunun gereğince, aile konutu ile ilgili tasarrufi işlemleri diğer eşin rızasına bağlı oluyor. Bu nedenle aile konutunda eşlerden iki tarafında çeşitli yasal hakları bulunmaktadır. Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekiyor. Tanımda da belirtildiği gibi ailenin yaşamını sürdürdüğü bir konuta.


Bu şerhin mahkeme kararı ile konulması konusunda herhangi bir tartışma yoktur. Fakat tapuda ondan habersiz bu taşınmaz üzerine aile konutu şerhi koydurmak istiyorum.


Eşlerin söz konusu tasarruf hakları üzerindeki sınırlandırma, aile konutu şerhi konulduğu için değil kanunun emredici bir hükmü söz konusu olduğu içindir. Bu sebeple, aile konutu şerhi kurucu değil açıklayıcı nitelikteki bir şerhtir. Oluşan yaşam seviyesinin korunması ve eşin, mevcut malvarlığındaki maddi ve manevi katkısı dikkate alınarak hakkaniyetli bir miras payının sağ kalan eşe verilmesi gereklidir.


Aile konutu şerhi

Oysa aile konutuna şerh koyulmadığında konutun aile konutu olduğunu bilmeden tapu kaydına güvenerek işlem yapan iyi niyetli 3. Kişilerin kazanımları korunacaktır. Bu nedenle tapuya aile konutu şerhi verilmese bile o konutun aile konutu özelliği taşıyacağı vurgulanan gerekçede, bu haktan önceden feragat edilemeyeceği gibi eşlerin anlaşmasıyla da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.