15 Ağustos 2017 Salı

İlamsız takipte ödeme emrinin vekile tebliği

Tebliği müteakip diğer vekili tarafından mahkemeye süresinde dava açılmıştır. Tebligat Kanununun ve Tebligat Nizamnamesinin 15.


Yasal süreler de vekile yapılan tarihten itibaren işlemeye başlar. ALACAKLI: TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T. N:Kapı no:Şehitkamil Gaziantep BORÇ MİKTARI: 5. Yukarıda yazılı borcu iş bu ödeme emrinin gazete ile neşir tarihinden itibaren güne gün ilavesi ile gün içinde ödemeniz, borcun bir kısmını veya tamamını veya alacaklının takibine karşı bir itirazınız varsa, yine bu ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren güne gün ilavesi ile gün içinde açıkça ve sebepleri ile birlikte İİK.


Bu durumda, yukarıda açıklanan maddeler gereğince, yetkili icra müdürlüğünce düzenlenen ödeme emrinin itiraz eden vekile tebliği gerekir. Emredici nitelikteki bu düzenlemelerden kaynaklanan yasal zorunluluğa aykırı olarak, vekili varken asile gönderilen ödeme emri tebligatı yok hükmündedir. CRA EMRİNİN VEKİLE DEĞİL ASİLE TEBLİĞ EDİLMESİ YASAYA AYKIRIDIR T. ZET: Vekil ile takip edilen işlerde vekile tebligat yapılması gerekir.


Bu konu avukatlar tarafından çok iyi bilinse de, asaleten icra takibi başlatmak istediğinizde takip talebinize rağmen ödeme emrinin kendiliğinden tebliğ edilmediğini fark ettiğinizde şaşırmayın. Ancak yetkili yerden açılan takipte dosyada vekil olmamıza rağmen vekil olrak bize değil asile tebliğ çıkarılmış.


Borçlunun ödeme emrine itiraz etmesi halinde genel haciz yolu ile ilamsız takibe devam edilebilmesi için yukarıda kısaca özetlenen hukuki süreçlerin alacaklı lehine sonuçlanması gerekmektedir. Sonraki aşamalarda da alacaklı.


Alacaklı tarafından, tedbir nafakası ara kararına dayalı olarak başlatılan genel haciz yolu ile ilamsız takipte, örnek ödeme emrinin tebliği üzerine borçlunun yasal sürede icra dairesine yaptığı başvuruda, borca itirazı ile birlikte yetkili icra dairesinin yerleşim yerinin bulunduğu … İcra Dairesi olduğunu ileri sürerek … İcra Dairelerinin yetkisine de. Kendisine karşı yapılan takibin devam edilmemesini isteyen borçlu, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içerisinde ödeme emrine itiraz etmelidir.


Hukuk Genel Kurulunun 17. Kaldı ki ödeme emrinin takip talebi üzerine düzenlenmesi gerekir. Alacaklı vekilinin yeni bir takip talebi olmamasına ve icra mahkemesince ödeme emri iptal edilmemesine rağmen icra müdürlüğünce yetki aşımı suretiyle ve yasaya aykırı olarak yeniden ödeme emrinin tebliğe çıkartılması hukuki bir sonuç doğurmaz.


O halde mahkemece şikayetin kabulüne karar verilmesi. Borçlu birden fazla ise, her borçluya ayrı ödeme emri tebliği gerektiğinden, her borçlu için ödeme emrine itiraz süresi de ayrı ayrı başlar.


Böyle bir mektup gönderilmeden direk icra müdürlüğünden ilamsız takipte ödeme emri gönderilmesi normalmidir ve buna itiraz edebilirmiyiz ? Ayrıca itirazımızda aylık yatırdığımızı dekontu ekleyerek itiraz edelim doğrusu budur değilmi ? Kanuni temsilci de bu imkandan yararlanabilmekle birlikte, borçlunun vekili bu imkandan yararlanamayacaktır. Açıklanan nedenle, takip dosyasındaki icra emrinin vekil yerine asile tebliğ olunması usulsüzdür.


Mercice icra emri tebliğ işleminin iptal edilmesine karar vermek gerekirken, dayanak ilam göz ardı edilerek, borçlu vekilinin icra dosyasında. Kambiyo senetlerine ilişkin özel haciz yolu ile takipte ödeme süre-si on gün olarak kabul edilmiştir.


Her ne kadar, mahkemece, borçlunun başvurusu borca itiraz olarak nitelendirilerek, ilamsız takipte tüm itirazların icra dairesine yapılması gerektiğine ve borçlunun icra müdürlüğüne itirazı sonucu takibin durduğundan bahisle icra mahkemesine başvurusunda hukuki yararı bulunmadığına hükmedilmiş ise de, borçlunun icra mahkemesine başvurusu ödeme emrinin iptali ile. Anılan kanunun ilamsız takipte ni düzenleyen 62.


Alacaklı tarafından borçlu hakkında genel haciz yolu ile ilamsız icra takibine başlandığı, örnek numaralı ödeme emrinin tebliği üzerine borçlunun icra mahkemesine yaptığı başvuruda, takibin dayanağı olan belgenin ödeme emri ekinde gönderilmediğini ileri sürdüğü, mahkemece borçlu tarafından dayanak belge incelenip itiraz sebepleri ileri sürüldüğünden ödeme. Aslan, " Ödeme emri tebliğ edilmediği gibi bir de sadece o gün için geçerli olan haciz işlemi süresiz devam ettiriliyor.


Oysa her defasında ödeme emrinin tebliği gerekir. Takip belgeye dayanıyorsa, belgenin tasdikli bir örneği ödeme emrine bağlanır.


Buna, borçlunun itiraz etmemesi veya itirazın bertaraf edilmesiyle ulaşılır. Ancak bunun için geçerli ve kanuna uygun bir ödeme emri bulunmalıdır. Alacaklı takipte bir belgeye dayanmış ise bu belgenin onaylı bir örneğinin ödeme emri ile birlikte borçluya tebliği gerekir.


Bu husus borçluya çıkarılan ödeme emrinin gönderildiği zarf üzerine şerh verilerek belirtilmelidir. Borçluya ödeme emri ikinci kez tebliğ edilmesi halinde, ona yeni bir itiraz hakkı doğurur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.