Bağışlama, kefalet. Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdendir. Satış sözleşmesine ilişkin hükümlerin mal değişiminde de uygulanması yasaca benimsenmiş. Tek tarafa borç yükleyen sözleşmeye bağışlama ya da kefalet sözleşmeleri örnek olarak verilebilir.
Bunun üzerine A da yayımı yapmamıştır. Bu tip sözleşmeler de karşılıklı edimlerin değişimine göre iki alt sınıfa ayrılabilmektedirler. Tarafa Borç Yükleyen. Alacaklı, aynen ifayı ve gecikmeden doğan zararının giderilmesini isteyecekse, borçluya uygun bir süre tayin etmek zorundadır.
Değiş Tokuş söz konusu değildir. Alacaklının temerrüdüne uygulamada pek sık rastlanmasa da, karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde alacaklının temerrüde düşmesi durumunda borçluya.
DolayÕsÕyla «AynÕ anda ifa» kuralÕvardÕr. Vekilin iş görme zorunluluğu mevcut, diğer tarafın da vekilin yaptığı masraflara katlanma zorunluluğu var.
Kira sözleşmesi, “kiraya veren” taraf ile “kiracı” taraf arasında kurulan ve sonuç olarak iki tarafa farklı yükümlülükler yükleyen bir BORÇ DOĞURUCU sözleşmedir. Her iki sözleşme de karşılıksız olarak yapılmaktadır.
Bu nedenle eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olarak nitelendirilmektedir. Karşı taraf açıkça veya zımnî (örtülü) olarak karşı tarafın bağışlama yönündeki. Bir diğer ifadeyle taraflardan birinin borcunun karşılığını diğer tarafın borcu oluşturmaktadır. Satım sözleşmesi, kira sözleşmesi gibi sözleş-meler bunların en tipik örnekleridir.
Sözleşmeler ya tek tarafa borç yükler ya da iki tarafa birden borç yükler. Söz-leşme ile her iki taraf da borç altına giriyorsa burada karşılıklı borç doğuran sözleşmeler -den bahsedilecektir. Sulh sözleşmesinin hukuki niteliği, tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme olmasıdır.
Arkadaşlar sakın ha! SYM bura ile ilgili sorular sormaktadır.
Akitler, iki taraflı hukuki işlemlerden olup kendilerine taraf olan kimseler arasında borç ilişkisi meydana getiren borç ilişkisi kaynaklarındandır. Bu sebeple sulh sözleşmesine EBK. Tek tarafa (bağışlama ) ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olmak üzere çeşitlere ayrılır.
Satış vaadi sözleşmesi tarafların iki tarafın da beyanlarını ortaya koyduğu, her iki tarafa borç yükleyen ve ön sözleşme niteliği taşıyan bir sözleşmedir. Yine taşınmaz satış vaadi sözleşmesi kişiye ayni bir hak sağlamayıp, kişisel nispi bir hak sağlamaktadır. Yani sözleşmeye konu taşınmazın iyi niyetli üçüncü kişilere satışı halinde vaad.
Dükkan satış sözleşmesi örneği! Satıcı, satılan malı, hakkı veya malvarlığı değerinin mülkiyet ve zilyetliğini alıcıya devretmek bakımından borçlu, semeni ondan istemek bakımından alacaklı oluyor. Borç yüklenen taraf sayısına göre sözleşmeler, tek tarafa borç yükleyenler ve iki tarafa borç yükleyenler olmak üzere ikiye ayrılır.
Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Sözleşmenin niteliği gereği tarafların her birinin edimi.
Buna karşılık tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlunun sorumlu olmadığı sonraki imkânsızlık halinde karşı edimi ifa borcu da sona erer, borçlu, kendisine ifa edilmiş edimleri de sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca iade etmekle yükümlü olur. Kanunda düzenlenen sözleşmenin tanımı.
Bu şekildeki sözleşmeler tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme olarak nitelendirilir. Edim ( Borç İlişkisinin Konusu) : Alacaklının borçludan isteyebilme hakkına sahip olduğu, borçlunun da yerine getirmekle yükümlü bulunduğu davranış biçimine edim Kefalet ve bağışlama gibi istisnalar dışında sözleşmelerde genellikle birden fazla edim yer alırı.
Yapılan sözleşme ile işçinin işi görmeyi ve işverenin ise bu konuda ücret ödemeyi taahhüt ettiği sözleşmelerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.