31 Mayıs 2021 Pazartesi

Zimem defteri ne demektir

Zimem ” zimmet kelimesinin çoğuludur. Borç anlamına da gelir. Veresiye defteri demek daha doğru olacaktır.


Pek çoğumuz mahallemizde bakkal amcanın daha sonra bizden tahsil emek için tuttuğu defteri hatırlarız. Bir de kendi isimlerinin bilinmemesini, gizli yapılmasını isterlerdi.


Veremeyenleri tespit edip borçlarını öderlerdi.

Durumu iyi olmayan fakirlerin de borçlarını öderlerdi. Zimmet burada borç demektir. Fakirlerin borcunu ödemek zekât yerine geçer mi?


Bir fakirin haberi olmadan onun borcunu ödemekle zekat verilmiş olur mu? Ne zengin kime yardım ettiğini, ne de fakir kimin yardım ettiğini bilirdi.


Bu misâller, muvaffakiyetin, başarının sırrının ihlâsta olduğunun en güzel delilleri. Sırf Allâh rızası için yapılan, içine zerre kadar riya girmeyen hareketler ve davranışlarla dolu böyle bir cemiyette ve toplumda elbette ki kolay kolay ne hırsızlık olur, ne de suç işlenir.


Maddî sıkıntı içinde olan¸ elinde fazla nakit parası bulunmayan insanlar¸ gündelik ihtiyaçlarını karşılamak için daha.

Varlık sahibi olanlar, kendilerine verilen bu imkânların kalıcı olmadığını, ellerindeki varlığın birilerinin işine yaramadığı zaman heba olacağına inanırlardı. Bu şekilde bugün yaşadığımız gibi cemiyetin. Ekonomi) (Debit, embezzlement) Arapça’da borç anlamına gelen kelime.


Bir ticari kuruluşun borçlarının tümü demektir. Kelimenin anlamı da zaten veresiye demektir.


Defteri amal: (din) İnsanların iyi ve kötü tüm yaptıklarının yazıldığı defter, amel defteri. Defteri Kebir : Bir işletmenin hesaplarının sınıflandırılmış bir biçimde tutulmasını sağlayan defter, ana defter. Eğer borcunu ödeyemeyen bulamazlarsa, borç defterini. Bu yazımızda zimem defteri nedir kısaca olarak bilgi aktaracağız.


Gaziantep Valiliği’nin koordinasyonunda Vefa Sosyal Destek grupları bakkallardan 2veresiye defterini alıp borçları kapattı. Bu işlem için toplamda milyon lira ödenirken Vali Gül, 4defterin daha alınacağını ifade etti.


Günümüzdeki adıyla veresiye defteridir. Atalarımız sevap da gizli günah da anlayışından yola çıkarak insanları incitmeden sadaka vermek için çok ince yollar bulmuşlardır. Bu borçlar, harmanda ödenirdi. Zaman zaman bu borçları ödeyemeyen fakirlerde olurdu.


Bitim İşleri Defteri : Mamulün son aşamasında yapılan işlerin (boya, cila, yazma vs.) kaydedildiği defterdir. Ambar Defteri : Depo ve ardiyelerin tuttuğu defterdir.

Malın cinsi, giriş tarihi, nereye gönderildiği, ambar ücreti vs. Yabancı Nakliyat Kurumlarının Hasılat Defteri : Açıklayacak bir şey. Osmanlı döneminde bakkallara borçlar yapılır. Anlam ve Anlama Ne Demektir ? Rüyada defter satın almak, ilim ve bilim sahibi olmaya ve hayallere kavuşmaya işaret eder.


Kişinin işlerinin büyüyeceğine, huzurlu günler geçireceğine işaret eder. Rüya sahibinin kuruntuları nedeni ile kendisine kar getirecek bir işi kaçırmasına ve bu tutumu kötü bir alışkanlık haline getirdiği için de en karlı işleri rakiplerine kaptırdığına tabir edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.