19 Mayıs 2020 Salı

Resmi vasiyetname şartları

Resmi vasiyetname nasıl hazırlanır? Olağanüstü durum vasiyetin yapıldığı anda mevcut olmalıdır. Vasiyetname nasıl hazırlanır? Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar.


Resmi vasiyetname şartları

Mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki. Yasa koyucu, ölüm halinde vasiyetin ortaya çıkartılması ve mirasbırakanın son arzularının gerçekleşmesi için resmi memura bu görevi vermiştir.


Bunun üstüne memur, vasiyetnameyi yazar veyahut yazdırır ve okuması için mirasbırakana vermektedir. Miras bırakan arzularını resmi memura bildirir. Bu beyanlarının aynen tutanağa geçirilmesini de isteyebilir. Bu bildirim üzerine resmi memur, resmi vasiyetnameyi yazar veya.


Mirası bırakacak kişi taleplerini bu memura aktarır. Memur da yazılı bir düzenleme ile okuması. Peki, resmi vasiyetname nerede yapılır?


Resmi vasiyetname şartları

Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir. El yazılı vasiyetname hiçbir resmi memurun katılmasına gerek olmaksızın vasiyetçi tarafından tek başına düzenlenebilmektedir. Ancak burada onama şeklinde değil, düzenleme şeklinde va-siyetname yapılması, aranan bir geçerlilik koşuludur. Buna göre resmi vasiyetname, resmi memur tarafından başından sonuna kadar re’sen düzenlenen bir vasiyetnamedir.


Noterlik Kanunu’nun 89. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir. Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okuryazar.


Bunlar, resmi, sözlü ve el yazılı vasiyetnamedir. Olağan vasiyetname türleri el yazılı vasiyetname ve resmi vasiyetnamedir. Usul şartları kesindir.


Bunlardan herhangi birisi yoksa, vasiyetname geçersizdir. Genellikle resmi vasiyetname noter huzurunda yapıldığı için resmi memur olarak noterleri söylemek mümkündür.


Ayrıca hakimler ve yine kendisinin yetki verdiği kişiler de resmi memur olarak nitelendirilebilir. Yetkili resmi memura örnek olarak, noter yetkisine sahip mehkeme başkatipleri (yazı işleri müdürü) gösterilebilir.


Buna karşılık, noter yetkisine sahip olmayan mahkeme. Bu nedenle geçerli bir vasiyetname için, kanunda öngörülen şekil şartlarına uyulması gerekmektedir. Böylelikle hazırlama ve yazım sürecinde uzman ve işinde ehil bir avukattan yardım almak gerekmektedir. Avukat yardımı ile daha.


Geçerlilik Şartları Nelerdir? Medeni Kanun esasları gereğince, sözlü vasiyet şeklini yakın ölüm halleri, irtibatın kesilmesi, hastalık veya savaş gibi olağan üstü hallerden dolayı, miras bırakan tarafından yazılı veya resmi vasiyetname düzenlenemeyeceğini dikkate alarak kabul ediyor. Sözlü vasiyetname şartları ! Medeni kanun iki tür resmi vasiyetname öngörmüştür.


Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir. Türk Medeni Kanunu’na göre vasiyetname farklı şekilde düzenlenebilecektir. Peki resmi vasiyetname şekil şartları nelerdir? Kişi kendi el yazısı ile hazırladığı vasiyetini bu makamlara ibraz edip tasdik ettirebileceği gibi bu kişilerin huzurunda arzularını açık bir şekilde ifade edebilir.


Hal böyle olunca kişinin okuma yazma bilmesi de gerekmez. Bu şekilde hazırlanan. Hatırlayacağınız üzere, fiil ehliyeti bulunmayanlar tanık olamaz. Bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetlerinden yasaklı kişiler tanık olamazlar.


Resmi vasiyetname şartları

Birtakım başka detaylar da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.