31 Aralık 2019 Salı

Kadının hacca gitmesi farz mıdır

Hanefî kadın, Şafiiyi taklit ederek, böyle hacca gidemez. Mahrem bir erkeği bulunmayan kadının hacca gitmesi emir olunmadı ki, Şafiiyi taklit.


Zira kadının İslami hayatında haccın ayrı bir yeri ve önemi vardır. Malikî mezhebine göre de güvenli bir grup içinde hacca gitme imkanı bulan kadına hac farz olur.


Kadının hacca gitmesi farz mıdır

Kocası veya mahremi yoksa yahut bunlar ücretle de olsa kendisiyle hacca gitmekten kaçınırlarsa böyle bir grupla hacca gider. Grup içinde başka kadınların bulunması şartı, ilk kaynaklarda açık bir şekilde ifade edilmediği için tereddüt konusu olmakla birlikte Muhammed b. CEVAP Parası olmak kâfi değildir.


Hacca gitmesi farz mıdır ? Mesela, zengin olan bir kadının hacca gitmesi farzdır. Mahremi bulunmadığı müddetçe, haram işleyerek yalnız başına hacca gidemez.


Kadının hacca gitmesi farz mıdır

Bunun gibi farz olan tavafı yapabilmek için erkeklere dokunarak, haram işleyerek tavaf yapamaz. Kalabalık olmadığı zamanlarda tavaf eder. Farz olan hacca bir mahremi ile gidebilir. Farzlar için izin almak gerekmez.


Kadının hacca gitmesi farz mıdır

Zaruretsiz farza mani olunmaz. Nafile hacca ise, kocasının izni olmadan gidemez. Bir kadın, mahremsiz hac. Bu durumda kadının kendine ait hiçbir malı yoksa hac ona farz olmaz.


Hac konusunda kadınlar açısından şart koşulan bir diğer husus, kadınların mahremiyle birlikte hacca. Sual: Bazıları, kadının bir arada hacca gidebileceğini söylüyorlar. Dinimizde böyle bir şey var mıdır ? Veda Hutbesi Bismillahirrahmanirrahim EY İNSANLAR!


Sözümü iyi dinleyiniz. Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada ebedi olarak bir daha birleşemeyeceğiz. Ancak ebedi mahrem. This video is unavailable.


Yani Şafii ve Malikilerle diğer iki mezhep arasındaki bu görüş ayrılığı, sadece farzı ifa için yapılan yolculuk için geçerlidir. Bu sene bin 1kişinin hacca gitmesi planlanırken Diyanet İşleri Başkanl. Umre farz olmadığı için, yanında.


Cevap: Zekât ve hac farz olan kimse, önce hemen hacca gider. Hacdan arta kalandan zekâtını verir. Vücub şartları bulunmakla beraber, eda şartları da kendisinde bulunanın, o yıl hacca gitmesi farz olur.


Hac vakti gelmeden önce satın alması caiz olur. Vekil gönderilmesi için vasiyet etmesi gerekmez. O yıl gitmezse, günah olur. Mesela, hacca gitmesi için, kendisine hediye edilen parayı alması gerekmez.


Böyle bir kadının gayesi sevap kazanmak ise, önünde iki yol vardır : 1. Kendisiyle evlenebilecek birisi ile ciddî ve kalıcı bir şekilde nikâhlanmak. Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun.


Hanefi mezhebinde bir kadının Şafii mezhebini taklit ederek, tek başına hacca gitmesi caiz midir? Görüş ayrılıklarının kaynağı kadına haccı farz kılan kesin emirlerin yanında, süre kaydı olmaksızın ya da belli mesafe şartları ile kadına tek başına yolculuğu ya.


Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Eşkıyaların, hacıların canına, malına saldırdığı yıllarda hacca gitmek farz olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.