Aylık iş yeri kirası bin- bin TL gibi rakamlar olan iş yerleri için değilse de bürüt iş yeri kirası bin TL’nin üstünde olan ofis ve dükkanlar için kira stopaj fiyatları çok can sıkıcı olabilir. Dükkan sahibi stopaj öder mi ? Vergi Usul Kanununa göre, vergi kesintisinde müteselsilen kesinti kuralı bulunmasına karşın, işyeri kira ödemelerinde, kiracının stopaj (vergi kesintisi) yapmaması halinde, mal sahibinin de müteselsilen sorumlu olacağı yönünde, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir belirleme.
Mal sahibi stopaj öder mi ? Taşınmaz sermayeye konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununda sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar stopaj ödemek zorunda oluyor. Peki dükkan stopaj vergisini kim öder ? Konuyu özetlemek gerekirse, bedelsiz kiralamalarda stopaj.
Yazılı rakamın üzerinden kiracı her ay yüzde stopaj ödeyeceği için söz konusu kira rakamının net mi yoksa brüt mü yazıldığına dikkat etmek gerekiyor. Ahmet Korkmaz Cevapladı. Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj ödüyor. Kirasını eline net.
GİB – ÖZELGE) Konu: Derneğin kira ödemesi yaparken stopaj kesintisi mi yapacağı yoksa KDV mi ödeyeceği. Stopaj kesintisi konusunda kriter, kira konusu gayrimenkulün konut veya işyeri olup-olmaması değil, ticari faaliyetle ilgisinin bulunup bulunmamasıdır. Ancak burada önemli olan işyeri kira sözleşmesi hazırlanırken ödenecek olan kira bedelinin net kira bedeli ya da brüt kira bedeli olarak sözleşmede belirtilmesi çok önemlidir.
Stopaj yapılan ödemeler ve stopaj oranları Stopaj vergisi geniş bir alanda uygulanır. Personele yapılan ücret ödemelerinden serbest meslek ödemelerine (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), kira ödemelerinden mevduat faizine, kanunda sayılmış daha pek çok ödemede stopaj kesintisi yapılır. Kimler ne kadar stopaj öder ? Gayrimenkullerin işyeri olarak kiraya verilmesi durumunda devlete gelir vergisi.
Stopajı yapan vergi sorumlularının adı-soyadı veya unvanını, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numaralarını, kesintiye esas alınan brüt tutarları, kesilen vergiler ile kesinti yapılan dönemleri gösteren tablonun yıllık beyannameye eklenmesi yeterlidir. Mülk sahibi, mahsup sonucu ya vergi iadesi alır ya da daha düşük vergi öder.
Konut kira ödemesinde stopaj olmadığından vergi iadesi de söz. Evin kira kontratı 01. TL dir - İşyeri için bu kontratı kullanabilir mi yani konut kira kontratını kullanabilir mi açılışta?
Gelir vergisi normalde gelir elde eden kişi tarafından beyanname verilerek ödenir. Mükellef gelirini beyan etmekle ve geliri üzerinden hesaplanan vergiyi ödemekle yükümlüdür. Bazı durumlarda gelir beyanına gerek kalmaz çünkü ödeme aşamasında gelir vergisinden kesinti yapılabilir. Adına stopaj kesintisi yapılan iş yeri sahibi tahsil etmediği kiralara ait stopajları iade isteyebilir mi ? TL kira geliri elde etmiştir.
Dükkân sahibi babaya kira ödemesi yoksa stopaj da yok Babaya ait işyeri için nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunulmaması halinde emsal kira bedeli üzerinden tevkifat yapılmaz. Binlerce işletme sahibi gibi, siz de Logo İşbaşı‘yla ön muhasebenizi internet erişiminizin olduğu her yerden hızlı ve kolayca takip edin. Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Belediyenin kiracısı stopaj öder mi ? Daha genel anlamda belediyelerin kiraya verdikleri işyerleri için stopaj uygulaması var mıdır? Yasa koyucu emsal kira uygulamasını aile içi işyeri kiralamalarda kabul etmiş anne baba ve eşe ait yerde mantıken kira olmayacağına göre ödeme yoksa stopaj yok belli sınırları geçerse mal sahibinin başka beyan edilecek geliri yoksa mal sahibi adına beyan uygulamasını kabul etmiş bu şekilde uyguluyoruz.
Dernek konusu ilginç bir durum aile içi bir kullanım değil dernek. Stopaj vergisi, işyeri olarak kiralanan gayrimenkuller için kiracının her ay ödediği vergidir.
Ancak kira sözleşmesinde kira bedelinin bürüt mü yoksa net mi olduğu açıkça belirtilmezse ev sahibi de bu konuda sorun yaşayabilir. Günümüzde Gelir ve Kurumlar Vergisi konusunda burada tutulması ile beraber kazançların geneli itibari ile hasılatların ilgili şahıslara ödenmesi ayrıca bir kaynak belirtilerek, kesilmesi ve belirli şahsın adına kurum adı altında vergi dairesine yatırılan bir vergi türüdür.
Bu stopaj kesintisi aslında işyeri sahibinin gelir vergisi kesintisidir ve mülk sahibi ödemekle yükümlüdür. Fakat kiracının olduğu durumlarda yasaya göre kiracı ödemelidir. Bunun nedeni ise verginin devletin kontrolü altında olan işletme sahibinden daha kolay bir biçimde bu bedeli tahsil edecek olmasıdır.
Yani vergi mükellefi olan ve bir adres sahibi olan kiracıyı. Tabloda detayları yer alıyor. TL’ye (Aylık net TL) kadar işyeri kira geliri olanlar vergi. CEVAP: Hem konut hem de işyeri olarak kullanılan gayrimenkuller işyeri olarak kabul edilir ve kiranın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Dolayısıyla yarısını ev yarısını işyeri için kabul edip sadece yarısından stopaj yapmak doğru değildir. Düzeltilmesi gerekir. Bu kirayı elde eden kişi ise işyeri kirası elde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.