11 Eylül 2019 Çarşamba

Hisse devri pay defterine işlenmesi

Uygulamada sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir tanesi şirketin ticari defterlerine ulaşılamaması halinde hisse devir kararı ve kaydının defterlere nasıl yapılacağıdır. Nama yazılı hisse senetlerinde sadece pay defterine kayıtlı kişi Anonim Şirketlerde ortak sıfatını taşımaktadır. Pay defterinin tutulması Yönetim kurulunun görevidir. Devir belgeler alınarak deftere işlenmesi yeterlidir.


Defterde imza alanı var ise imza alınması ileriye dönük olarak sorunların yaşanmasında delil olması bakımından faydalı olacaktır.

Ayrıca bu işlemin pay defterine de işlenmesi gerekiyor. Bu duruma aykırı bir şekilde yapılan işlemler de hukuken geçersiz sayılacaktır.


Hasılat Esaslı Kazanç Sisteminden Sadece Bu Faaliyetten Kaynaklanan Hasılatlarının Tamamını Elektronik Ücret Sistemi Aracılığı İle Elde Edenler Yararlanabilir. Ortaklar genel kurulunun bu pay devrini (3) ay içerisinde reddetmemesi halinde pay devri muteber olur. Tasarruf işlemini zilyetliğin devri ve ayni sözleşme oluşturur. Bu nedenle, zilyetliğin alacaklıya devri, rehin verenin, pay senedi üzerindeki münhasır zilyetliğini sona erdirecek şekilde gerçekleşmelidir.


Anonim Şirketin yönetim kurulu kararı ile devir anında devre onay ve pay devrinin şirket pay defterinde işlenmesi kararı alınmalıdır. Devri tamamlayan ikinci merasim şirket yönetim kurulunun pay sahibinin yaptığı pay devrini onaylamasıdır.

Soru Cevap bölümünden alınmıştır. Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir.


Arkadaşlar hisse devri yapacağiz ve açilişta da ortaklar pay defterini doldurmadim. Bu işlemin pay defterine işlenmesi sonrasında da devir işlemi gerçekleşmiş olur.


Eski TTK’dan kaynaklı çoğu kişi anonim şirketlerde nama veya hamiline hisse senedi çıkarılmadığı durumlarda ticaret siciline tescil başvurusu yapılması gerektiğini düşünse de bunun zorunlu olduğuyla ilgili hiçbir düzenleme yoktur. Limited şirket hisse devir vaadi sözleşmeleri de noterden düzenlenen sözleşme niteliğindedir.


Yukarıda bahsi geçen hisse devrinin kabulüne ve keyfiyetin pay defterine işlenmesine, 3. Yapılan devir sonucunda şirket ortakların sermaye payları aşağıdaki şekli almıştır. Hamiline yazılı hisse senedinin pay defterine işlenmesi.


Bu devir işleminde hisseyi devralanın şirkete müracaat edip kendi adını pay defterine yazdırıp ilgili sayfayı da imzalaması yeterlidir. Anonim şirketlerde nama veya hamiline hisse senedi ihraç edilmediği durumlarda, imzaları noter tarafından tasdik edilmiş devir sözleşmesi ile devre muvafakat edildiğini gösteren yönetim kurulu kararının, noter tasdikli örneğinin ticaret sicil memurluklarına verilmesi ve bu işlemin pay defterine de işlenmesi ile pay devri gerçekleşmiş olur.


VERİRKEN DE AYNI İŞLEMİ YAPMIŞTIK. HİSSE SENETLERİ ZATEN ŞİRKET NEZDİNDE. Hisse Devri Noter 3- Y. BİR DEĞİŞİKLİK VARMI TAKİP EDECEĞİM YOL DOĞRUMUDUR. YORUMUNUZU BEKLİYORUM.

KB) hisse devri tek ortaktan çok ortağa çıkma. KB) limited şirket tek ortağa düşme hisse devri kararı. KB) Kİşisel Veri Paylaşımı Onay Örneği. KB) DİLEKÇE ÖRNEĞİ TESCİL İÇİN.


Bu işlemin hemen sonrasında yeni ortaklar tarafından pay devir sözleşmesinin ve kararın bağlı bulundukları ticaret sicil müdürlüğünde önce tescili ve daha sonrada. ANONİM ŞİRKETLERDE PAY DEVRİ.


Türk Ticaret Kanunu (“TTK”), anonim şirketlerde ortaklık statüsünün iradi olarak değişmesi, başka bir ifadeyle anonim şirketlerde pay devri işleminin yapılması için çeşitli hükümler içermekte ve devrin geçerliliğine ilişkin kanuni şartlar öngörmektedir. Maddesine göre, eskisinde yer alan yönetim kuruluna seçilen birinin hissedar olmayan birinin hisse alma zorunluluğu yürürlükten kaldırılmıştır.


Birçok Anonim Şirket. Payın usulüne uygun olarak devredildiği veya üzerinde intifa hakkı kurulduğu ispat edilmediği sürece, devralan ve intifa hakkı sahibi pay defterine yazılamaz. Bir başka deyişle, pay defterinde kayıtlı bulunan kişiler, şirket ortağı sıfatını haizdir.


Pay Defterinin mahiyeti, şirket payına sahip olanlar açısından ispatı sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.