2 Temmuz 2019 Salı

Mal rejimi sözleşmesi iptali

Taraflar istedikleri mal rejimini, ancak, kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırılabilir veya değiştirilebilir. Yukarıda açıklanan nedenlerle, taraflar arasındaki … tarihli mal rejimi sözleşmesinin iptali için iş bu davanın açılması zarureti doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER: TMK. DELİLLER: 1- … tarihli mal rejimi sözleşmesi. Bilirkişi incelemesi vs.

Mal Rejimi Sözleşmesinin İptali. Mal rejimi sözleşmesinin iptali, iradeyi sakatlayan bir sebebin varlığının ispat edilmesi durumunda mümkündür. Ayrıca muvazaa, şekil şartına uymama ve tipe uymama gibi sebeplerle de mal rejimi sözleşmesi iptal edilebilir.


Evlilik sözleşmesinin kanunen adı mal rejimi sözleşmesi olup evlilik sözleşmesi ile mal rejimi sözleşmesi aynı manaya gelmektedir. Bu sözleşme, eşlerin malvarlıklarını nasıl ve ne şekilde yöneteceklerini, ayrılık durumunda mal rejimi tasfiyesinin ne şekilde olacağını belirleyen hukuki belgedir.


Evlenme sırasında her hangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamışlarsa, evlenmeden itibaren yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi geçerli olacağı için, sonraki sözleşme ile benimsenen seçimlik mal rejimi sözleşmesi ( mal ayrılığı,paylaşmalı mal ayrılığı ya da mal ortaklığı ) rejimi, sadece bu sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren etkili olur. Bu sebeple Türk Medeni Kanunu’nun 204.


Maddesine göre mal rejimi sözleşmesi yapmak, onu değiştirmek veya feshetmek isteyen kimsenin ayırt etme gücüne sahip olması şarttır.

Bu yüzden mal ayrılığı sözleşmesi nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Halk arasında “mal ayrılığı rejimi" ve “mal ayrılığı sözleşmesi” gibi isimlerle de anılan bu uygulama, eşlerin evlilik sırasında malları nasıl yönetecekleri ve evliliğin sona ermesi halinde malların nasıl paylaşılacağına ilişkin yapılan bir sözleşmedir.


Bununla birlikte eşler isterlerse, mal rejimi sözleşmesi yaparak, kanunda belirtilen diğer mal rejimlerini seçebilecektir. Mal ayrılığı rejiminden farklı olarak burada rejim etkisini evlilik birliğinin sona ermesiyle birlikte gösterecektir.


Yani, Örneğin eşlerden biri mal rejimi sözleşmesindeki imzanın hile ile elde edildiğini ileri sürebilir ve bu durum ispatlandığı takdirde sözleşme iptal edilir. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.


Mal ayrılığı sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunlu oluyor. Avukat ınız, Tarafından hazırlanan sözleşmede uyulması gereken kurallarla beraber Mal rejimi Sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bazı unsurları taşıması gerekmektedir. Yorum Yazın: Cevabı iptal et.


Mal ortaklığı rejimi, boşanma veya evliliğin iptali sebebiyle yahut kanun yada mahkeme kararı gereğince mal ayrılığı rejimine geçilmiş olması sebebiyle sona ermişse, her eş edinilmiş mallara katılma rejimi gereğince kişisel malları sayılan olanları ortaklık mallarından geri alır. Geriye kalan mallar ortaklık malı sayılarak yarı yarıya paylaştırılır.


TMK’nın yürürlüğe girmesinden sonra mal ayrılığı rejimi, eşler için seçimlik bir mal rejimi haline gelmiştir. Taraflar evlendikten sonra geçerli olmak üzere nişanlılık döneminde veya evlilik birliği devam ederken noterde düzenleme veya onaylama şeklinde mal ayrılığı rejimi sözleşmesi yapabilecekleri gibi, evlenme başvurusunda da evlendirme memurluğuna yazılı.


Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer. Unutulmamalıdır ki mal rejimi sözleşmesi (evlilik sözleşmesi ) tarafların imzalamış olduğu tarihten itibaren geçerlilik kazanacaktır.


Sözleşmenin türü, içeriği ve koşulları hukuka uygun olmalıdır.

Yusuf Selçuk ATEŞKAN tarafından yazılan gönderiler. Menü ve bileşenler. Eğer eşler, aralarında yapmış oldukları mal rejimi sözleşmesi ile tercih edilen mal rejiminin yürürlük tarihini farklı bir tarih olarak belirlememişlerse, eşler arasında uygulanacak rejim, seçimlik mal rejimi sözleşmenin yapıldığı tarihte başlayacaktır.


Eğer eşler seçimlik mal rejimleri arasından bir tanesini tercih etmiş, sonrasında da yasal mal rejimi olan. Evliliğin mahkeme tarafından iptal edilmesi veya boşanma sebebiyle sona ermesi halinde mal rejimi, dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.


Eşler mal rejimini süreli. EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA. Buna göre edinilmiş mallara katılma rejimi ölüm veya mal rejimi sözleşmesi ile başka bir mal rejiminin seçilmesi ile sona erer. Bununla birlikte boşanma, evliliğin iptali ya da mahkeme kararı ile başka bir mal rejimine geçilmesi ile de edinilmiş mallara katılma rejimi sona erer.


Burada sona erme tarihi mahkeme kararının kesinleşme tarihi değil dava tarihidir. Boşanma sırasında da yine aynı şekilde malların tarafları mağdur etmeden paylaştırılması önemlidir. Taraflar evlilik müracaatı sırasında yetkili memura yazılı olarak hangi mal rejimini seçtiklerini bildirebilirler.


Evlenme memurlarının mal rejimi sözleşmesi yapma yetkisi yoktur. Ancak bu hususta yapılan yazılı müracaatı alıp evlenme defterine kaydederler.


Yani mal rejimi alacağı varsa bu kalan mirasın borcu sayılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.