30 Nisan 2019 Salı

Kümülatif vergi matrahı örneği

Vergi, belli bir gelir elde eden kişilerin bu gelirlerinden devlete vermekle yükümlü oldukları, belli oranlardaki yasal, dolaysız ödeme iken bir kazancın vergi miktarını belirlemede temel olarak alınan, kazançtan giderler çıktıktan sonra geri kalan bölüme matrah denir. Nisan ayına ait kümülatif vergi matrahı toplamı 5TL. TL lik ikinci dilime girdiğinden gelir vergisi % üzerinden hesaplanacaktır.


Vergi iadeside kalktığına göre gerek var mı? Gelir düzeyi ne olursa olsun, yeni işe başlayan bir kişinin ücretinden gelirine göre %15’den başlayan oranda, yani tarifede tanımlandığı şekilde vergi kesilmesi gerekiyor. Yani yeni işyerinde kümülatif gelir vergisi matrahı “sıfır” olur.


Hangi sebepten olursa olsun aynı işverene ait “farklı şube yada işyeri olsa da” iş değişikliği yaparsanız yada nakil edilirseniz kümülatif gelir vergisi matrahınıza kaldığınız yerden devam ettirilir. Bu öğretmenimiz 14.


Biliorum daha once konusuldu tum yazdiklarinizi da okudum sadece benim durumum bana biraz farkli geldigi icin isin ehlinden bilgi almak istedim. Sanırım kastettiğiniz şey Gelir Vergisi. Eğer netten çalışıyorsanız zaten şirketiniz karşılıyor.


Eğer brütten çalışıyorsanız siz karşılamak zorundasınız. Değiştiren Çalışanlar Dikkat: Beyanname vermeniz gerekebilir!


Bilindiği üzere, çalışanlar tarafından elde edilen ücret gelirlerinin vergileri işverenler tarafından çalışan adına vergi sorumlusu sıfatıyla vergi dairesine ödenmektedir. Yapılan maaş hesaplamaları ile ilgili olarak kesin bordro işlemleri öncesi uzman veya danışman bilgisine başvurulması tavsiye olunur. Kısaca vergi dilimi, devletin çalışanların gelirleri üzerinden yaptığı oransal bir kesintidir.


Kümülatif vergi matrahı örneği

Vergi matrahı ise işçinin brüt ücreti üzerinden SGK işçi payı ile işsizlik sigortası işçi payının düşülmesi ile birlikte oluşan yeni tutardır. Ancak kesilen vergilerin yıllık beyan üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilmesi sayesinde vergi kaybı olmaz ve vergi ziyaı cezası kesilmez. Dolayısıyla bu hüküm çerçevesinde, mevcut işinden ayrılan ve yeni bir iş yerinde çalışmaya başlayan işçinin vergi matrahı sıfırlanacaktır.


Eski iş yerindeki kazançları kümülatif vergi matrahına dahil edilmeyecektir. Tabi asgari geçim yardımı da alırsınız, o bu miktardan düşer, ama konumuz vergi dilimi hesaplamak olduğu için net maaş hesaplamaya girmiyorum. Haziran ayına geldiğinde buraya dikkat etmek gerekir. TL olarak hesaplanmıştır.


Kümülatif vergi matrahı örneği

Yeni işyerinde kümülatif vergi matrahı sıfırdan başlar. Aynı işverene ait farklı bir şubede çalışmaya süregelen personelin vergi matrahı sıfırdan başlamaz. Sigortalı olarak çalışmakta olan bireyin aynı işverenin farklı bir şubesinde işe başlaması halinde kümülatif vergi matrahı sıfırdan hesaplanmaz.


Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde, “…Buna göre, bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde, her bir işverenin ödediği ücretler, ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Matrahı (TL) Net (TL) Asgari Geçim İnd. Takvim yılı içerisinde elde edilen gelirler kümülatif vergi matrahını oluşturur ve toplam kümülatif gelir esas alınarak isabet eden vergi dilimi üzerinden vergilendirme sağlanır. Aylık vergi matrahı brüt maaşa göre öğreniliyor.


Gerçekte gelir vergisinin takibini yapmak bizlerin değil kurumlar nezdinde çalışan görevlilerin işidir. Dolayısı ile işçi yeni işverenin yanında işe girdiğinde eski işyerindeki kümülatif vergi matrahı ile ilişki kurmaksızın sıfırdan başlatılması gerekir. Kümüle vergi matrahı (KVM) kısmında açıklandığı gibi, o aya ait vergi dilimine göre hesaplanan değerdir.


UZMAN İhsan Gezer: Mevcut hüküm çerçevesinde, mevcut işinden ayrılan ve yeni bir iş yerinde çalışmaya başlayan işçinin vergi matrahı sıfırlanacaktır. Vergi Dairesi Başkanlığının özelgeler ile açıklanan görüşleri aşağıdaki şekildedir.


Vergi ve ödemeler konusunda daha sık kullanılan bir terim ve örneklendirecek olursak: Kümülatif vergi, kümülatif toplam, kümülatif vergi matrahı … Bir diğer başlığımız da felsefeye dair olduğu için ana konudan çok fazla kopmamak adına her iki kelimeyi de yine Felsefe dalında ele almayı tercih ediyoruz. Gelir vergisi, total bazda elde ettiğiniz gelirlerin ya da maaşlarınızın toplamına göre devletin yaptığı vergi kesintisidir.


Türkiye genelinde özellikle devletin vergi uygulamaları ciddi anlamda eleştirilir. Ancak bilinmelidir ki bir devletin ayakta kalması için üretim ve vergi uygulamaları ciddi anlamda önem arz eder.


Kümülatif vergi matrahı örneği

Kümülatif vergi matrahı, aylık gelir vergisi matrahının yıl içerisinde toplanması ile elde edilen tutarı anlatır. Yıl bittiğinde ya da iş değişikliklerinde sıfırlanır. Devletin bu matrah tutarına göre vergi oranını belirlediği bir tarife vardır bu tarife yıllık olarak güncelleniyor.


Kamu personelinin kümülatif vergi zulmünden kurtulması imkansızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.