Mevcut durumda kişiden fazla çalışanı olan işverenlerin eksik gün bildirim zorunluluğu bulunmamakta. Mükerrer Resmî Gazete yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
SGK eksik gün bildirimi konusunda da düzenleme yer alıyor. Kamu işyerleri ve toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin özel sektör işyerlerinde eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde (pilot iller açısından muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde) belirtilmesi yeterli.
Bu işyerleri için ayrıca eksik gün bildirim formu ile eki belgeler aranmıyor.
Aylık prim ve hizmet belgesinde eksik gün nedeni ve gün sayısının bildirilmesi yeterli olmakta. Bilindiği üzere, kamu iş yerleri ve toplu iş sözleşmesi yapılan iş yerleri ile ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin özel sektör iş yerlerinde eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde belirtilmesi yeterli. Bu iş yerleri için ayrıca eksik gün bildirim formu ile eki belgeler aranmıyor.
Eksik Gün Bildirimleri T. Ancak 10’dan az sigortalı. Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmayan ve ücret ödenmeyen sigortalıların eksik gün nedeni ve eksik gün sayısı, işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle beyan edilir.
Sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını gösteren eksik gün nedenleri ile bu nedenleri ispatlayan belgelerin şekli, içeriği.
Peki bu bildiri nedir ve ne gibi şartları içermektedir? Yazımızın devamındaki sizlere verecek olduğumuz bilgiler sayesinde eksik gün bildirimi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
SGK tarafından konu ile ilgili 13. Yukarıda da belirttiğimiz üzere e bildirge sisteminde prim hizmet bildirgesi verirken eksik gün nedeni ve gün sayısının girilmesi yeterli olup ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’na form ile bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır. Yukarıda bahsedilen eksik gün nedenleri dışında bir nedenden bildirim yapılanlar için ilgili ayda hiç gün ve kazanç bildirilmemesi halinde ise, sigortalının sigortalılık niteliğini devam edecek.
Ayrıca eksik gün işlemleri konusunda merak ettiğiniz sorularınızın cevabına da yazımızda yer verilecektir. Sgk eksik gün bildirimi.
Ay içerisinde çeşitli nedenlerle günden az çalışan sigortalıların eksik gün bildirim formu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır. Bunun yerine bildirgede.
Eskiden uygulanan eksik gün bildirim zorunluluğu yani çıkan torba yas aile kaldırılmıştır. Buna göre işçinin aynı ay içinde günden eksik çalışması, hizmet belgesinde beyan edilir ve sigorta primi eksik yatırılır. Sayın msfdoner, eksik gün bildirim formunu yasal süresi içinde, yani takip eden ayın son gününe kadar SSK ya vermeniz gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işverenlerden sigortalıların günden az çalıştığı dönemlerde eksik gün bildirim formu (Ek-10) istenilmekte, verilmemesi halinde resen güne tamamlanmaktadır. Kimler yapmak zorundadır?
Sonuç olarak eksik çalışan işçilerin eksik çalışmaları SSK tarafından kabul edilmemekte ve eksik günlerin matrahına isabet eden primler cezalı ve faiziyle istenmektedir.
SGK’ya bildirilmesi oldukça önemlidir. Buna göre bu iş yerlerinin eksik gün bildirim formları ile beraber eklerin ilişkili olduğu aya ait olan hizmet belgesi ve aylık priminin ayın 21’üne kadar bağlı olunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veyahut.
Kasım ayında kişi çalıştıran (A) Ltd. EKSİK GÜN BİLDİRİM ZORUNLULUĞU İŞCİYE DÜŞÜRÜLDÜ. EK ile idareye Rapor,Sözleşme,belge sunulmalıdır. Belgeler Saklanması zorunlu mu?
Yasada yapılan değişiklikle bundan sonra Kuruma eksik gün kodu olarak “puantaj kayıtları” koduyla bildirim yapılan sigortalıların da eksik günlerini güne tamamlayacak şekilde GSS primi ödeme zorunluluğu getirildi. Bilindiği gibi ve üzeri fazla sigortalı çalışanı bulunan iş yerleri eksik gün bildirimlerini yapmakta ama her eksik gün bildirimi olan aylarda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilgili belgeleri gönderme yükümlülüğü altında olmayıp bu belgeleri özlük dosyalarında muhafaza etmekle yükümlüydüler.
SSİY nci maddesinde yer alan bir önceki maddede sıralamış olduğumuz evraklarla süresi içerisinde vermekle mükelleftir. Vergi Kanunları İle. Bu belgeler verilirken.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.