23 Ocak 2019 Çarşamba

Gezi yazısı örnekleri tanınmış yazarlardan

Shop with Free PP! Unutulmayacak Yolculuk Deneyimi – italya gezi yazısı örnekleri. Gezi Yazısı – Italya Gezilecek Yerler. Büyüleyici bir ortam ve doğa harikası tarihi ile bu Ülkede olağanüstü.


Ama Roma,orada doğup orada büyüyenler için bile bitmez. Her heykel, her tablo, her anıt, size her görünüşünde güzelliğin yeni bir sırrını açacaktır. Roma’da heykel vatandaş olmuştur. Bu bakımdan gezi yazıları tarih, coğrafya, edebiyat, toplum bilimi vb.


Gezi yazısı örnekleri tanınmış yazarlardan

O dönemlerin elçileri, seyyahları, şair ve yazarları gezip gördükleri yerler hakkında eserler ortaya koymuşlar. Herhangi bir kimsenin, daha çok bir edebiyat sanatçısının gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gezip gördüğü yerlerdeki toplumları, kentleri, yerleri, yaşayışları, âdet ve töreleri, gelenek ve görenekleri, doğal ve tarihî güzellikleri, ilgi çeken değişik yönleri edebî bir üslup içinde kaleme alarak anlatmasına “ gezi yazısı ” (seyahatname) denir.


Kendi yazdığım gezi yazısı örneğidir buyrun. Balaban ın Halleri Malatya Merkezden yaklaşık km uzaklıkta ismi Balaban olan küçük, şirin kasabamıza gitmek için sabah 8. Yurt içinde veya dışında yapılan gezilerde görülenlerin anlatıldığı yazı türüne gezi yazısı denir. Gezip gören insana da seyyah denirdi.


Gezilen yer, okuyucunun daha iyi anlaması açısından başka bölgelerle kıyaslanır. Gezi yazası için gezip gördüğünüz yerlerin yazıya dökülmesi gezi yazısı denir. Antalya Şehir içi Gezi Planı - 173. Gezi yazısı gezilen bölge için belgesel bilgiler içerir.


Cumhuriyeti Prag - 150. Ankara Çubuk Karagöl - 145. Gürcistan Batum - 143. Ukrayna Kiev - 132. Genel özellikler - 127. Yarım dakika karanlık. Yaşamın ve yaşadıklarımızın tanıklıklarını içeren yazı türlerinin başında gezi yazıları gelmektedir. Atay’ın Denizaşırı, Taymıs Kıyıları, Bizim Akdeniz, Tuna Kıyıları, Hin Yolcu Defteri, Gezerek Gördüklerim ele alınan konular ile gerek gözlem gerekse anlatım ustalığı bakımından ilginç ve değerli eserlerdir.


Bu dönemin tanınmış gezi yazarları arasında önce Falih Rıfkı Atay’ı anmamız gerekir. Memalik ilk gezi yazısı olarak kabul edilir. Balzac “Vadideki Zambak”ı, Goethe “Genç Werther’in Acıları”nı ve Rousseau bazı eserlerini mektup türünde yazmıştır.


Türk edebiyatında Fuzuli’nin Şikayetname adlı mektubu bu türün bilinen ilk örneklerindendir. Edebiyat, sanat, siyaset, ticaret vb. Eser Portekizlilere karşı savaşırken Hint denizinde fırtınaya yakalanıp Gücerat’ta karaya çıkan Seydi Ali Reis’in Hindistan, Afganistan, Buhara ve Maveraünnehir yoluyla Edirne’ye dönüşü sırasında başından geçen.


GEZİ YAZISI : Bir yazarın yurt içinde veya yurt dışında gezip gördüğü yerleri ve bu yerlerle ilgili izlenimlerini anlattığı yazı türüne gezi yazısı (seyahatname) denir. Seyahatname" edebiyatımızın bu. Ancak gezi yazısı yapan kişinin ele aldığı yer hakkında bir takım bilgilere sahip olması gerekir. Röportajın alanı çok geniştir: toplum.


Gezilip görülen yerlerin ilgi çekici özelliklerini ve izlenimleri anlatan yazı türüdür. Gezi yazarı, gezip gördüğü yerlerin insanlarını, insanların gelenek ve göreneklerini, o yörelerin tarihini ele alıp İlginç bir biçimde okuyucuya yansıtır.


Gezi yazısı örnekleri tanınmış yazarlardan

En eski seyahatname örnekleri, Timur’un oğlu Şahruh’un yanında bulunan Gıyasüddin Nakkaş’ın yazdığı “Acâib’ül-Letâif” ve Ali Ekber Hatâî adlı bir tüccarın kaleme aldığı “Hıtâînâme” olarak sıralanabilir. Bu türün ilk örneklerine Osmanlı İmparatorluğu döneminde rastlanır.


Gezi yazısı örnekleri tanınmış yazarlardan

Bazı şiirleriyle tanınmış olan şair sosyal medyada paylaşımları sıkça yapılan Türk şairler ve en iyi yazarlardan ve biridir. Dilerseniz kendi Beyşehir yazılarınızı sitemizde yayınlayabilirsiniz.


Ana metinlerin türlerine baktığımızda 4’er tane şiir ve hikâye tane deneme 2’şer tane tiyatro ve bilgilendirici metin 1’er tane de roman, anı ve gezi yazısı bulunmaktadır. Türkçe ders kitabında da metin de farklı yazarlardan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.