31 Aralık 2018 Pazartesi

Eski mısır

Mısırın ilk devirleri(binyıl-M.Ö.16. yy) Mısır, eski dünyanın ilk siyasi birliğidir. Bu erken doğuşta raslantı dan çok olağanüstü şartların oluşturduğu bir yazgı vardır.


Bu ülkenin siyasi, etnik manevi dayanıklılığı, sürekliliği bu oluşumu belgeler. Aslında Mezopotamya’dan eski Yunan’a oradan da Roma’ya ihraç edilmiş dinsel motifler, eski Mısır tanrılarını da Nil’in derinliklerine doğru itti.


Roma her şeyin üstündeydi artık.

Dominique Valbelle. Fransızcadan Çeviren: Cem Muhtaroğlu. Kopt yazı türleri de vardır. Mısır alfabesi kolay çözülebilir bir yazıydı, bunun nedeni ise yıllarca aslına bağlı yazılı olması idi.


Hiyaretik Yazı: Kitap yazısı dedikleri yazıdır ve kutsal sayılmıştır. Büyük tapınaklarda firavun ve yüksek rahipler ritüeller yapar, sunuları kabul ederlerdi. Sıradan halkın bir tapınağın içine girmesine asla izin verilmezdi.


Piramitler, firavunların mezar yerleri ve anıtlar olarak inşa edildi.

Dini inancın bir parçası olarak Mısırlılar, firavunun öbür dünyada mutlu olması için bazı şeylere ihtiyaç duyduğuna inanıyorlardı. Bu Pin, Yunis Erikci tarafından keşfedildi.


Emine Çaykara: Yayın Tarihi: 10. Elbisenin uzunluğu giyenin. Eski Mısırlılar dünyanın ilk ulus-devletini kurdular. Onlar sadece, şenlikler sırasında ayin alayı içinde tapınaktan dışarı çıkartılan tanrı heykelini görürlerdi.


Daha sonra Musa’nın denizi yarma hikayesi, Firavun’un kafasına giren sinek, helak hikayeleri, Piramitlerin yapılışı sırasındaki eziyetler, ücretlerin birayla ödenmesi, uzaylılar… Aslında baya bir şey geliyormuş ama olsun biz size yine de daha fazlasını anlatacağız. Sonuncusu, eski Mısır dilini deşifre etmeye yarayan bir şifre anahtarı işlevi görmüştür.


Ama önce, mümkün olduğunca kısa, tarihine değinerek hangi aşamalardan geçilerek bugünlere gelindi, bize karşı yaklaşımlarının temelleri nerelerde yatıyor, Avrupalıların olaylara dahil oluşları nasıl oldu, neler getirdi ve götürdü, bunları daha iyi algılayabilmek. Mısır, Antik mısır, Arkeoloji hakkında daha fazla fikir görün.


Set: En eski dönemlerde Set, Aşağı Mısır ’ın koruyucu tanrısıydı ve çölün şiddetli fırtınalarını sembolize eder. Bu fırtınaları Aşağı Mısır ’lılar yatıştırmak için yöntemler aramışlardır. Yukarı Mısır Aşağı Mısır ’ı yendiğinde ve ilk hanedana giriliğinde, Set Yukarı Mısır ’ın Hanedanlık tanrısı Horus’un şeytani düşmanı olarak. Alzheimer riskinizi azaltır, Stresi azaltır.


Yeni Krallık Dönemi'nde Mısır 'da bürokrasi ayrıcalıklı bir sınıf oluşturmuştu. En önemli makamlardan birisi katiplikti. Bu bayramda yapılan spor.

Katipler bir okul sistemi kurmuşlar ve soyluların eğitimiyle ilgilenmişlerdir. Eğitim ise dil ve hitabet üzerineydi. Diğer güçlü kesim ise rahiplerdir.


Buraya ordu üyelerinin, yani dövüşçülerin giydiği özel kıyafeti de ekleyebiliriz. Bütün bu kıyafet türleri hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyiliyordu. Sonrasında kaftan ve etek. Mısır kostümleri kolsuz, tunik tipli olurdu.


Abydos nekropolü (Nekropol arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir.) ikinci Kral Seti tarafından Tanrı Osiris için inşa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.