6 Ağustos 2018 Pazartesi

Endüstriyel tasarımın önemi

Estetik kaygılarla tasarlanmış ürünlerin, kullanıcılar tarafından daha çok tercih edildiğini belirtmiştim. Bu da piyasadaki rekabette farkedilir olmayı doğrudan etkilemektedir. Başarılı bir tasarımın çevreye yalnızca faydalı bir eşya katması­na karşılık, başarısız tasarım aynı çevreye onarılmaz ve geri ge­tirilmez zararlar verir.


This idea has come on the agenda in order to create new jobs and ensure economic growth. Rakiplere karşı üstünlüğünü korumak ya da elde etmek isteyen işletme sahipleri endüstriyel tasarım yöntemleri ile fark yaratmaya çalışırlar.


Endüstriyel tasarımın önemi

Bir giyimin görünümünü oluşturan konfeksiyon tasarımından ayakkabı tasarımına, halı deseninden otomobil tasarımına, süs eşyasından çanta tasarımına, mutfak eşyasından tıbbi aletlerin tasarımına kadar hemen hemen her sektörde görsel yenilikler yapılmaktadır. Bu belgelerin tamamının başvuru esnasında teslim edilmesi durumunda başvuru tarihi, kesinleşmiş olur.


Endüstriyel tasarımın önemi

Günümüzde kullanıcı araştırmaları endüstriyel tasarımın önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu amaçla bölümümüzde, kullanıcıların ürünleri nasıl algıladığı, nasıl kullandığı ve nasıl kullanmak istediği ile ilgili araştırmalar yürütülmektedir. Endüstriyel tasarımlar, endüstri tasarımcıları tarafından yapılır. Yanlış yapılan tasarımlar sonuncunda kalıp ve ürün maliyetleri çok yükselmekte olup bir noktada sözünüze bile zarar verebilir.


Uzun zamandır duymakta olduğumuz kilo başı kar, rekabet gücü gibi kavramlar endüstriyel tasarım farkındalığını artırmıştır. Mobilya ve Dekorasyon bölümü ile ilgili makaleleri bu başlık altında. ENDÜSTRİYEL TASARIMIN TANIMI VE ÖNEMİ 2. Ulusal ve uluslararası sanal ağ ortamında yayınlanan web tasarımları nedir, nasıl yapılır ve oluşturulma süresince dikkat edilmesi gerekenler ile tasarımın önemi.


Endüstriyel tasarımın önemi

Tasarımın amacı nedir, ne işe yarar? Bu aşama da hazırlanan tasarımın üretim süreci öncesinde tescil ettirilerek tüm haklarının elde edilmesi de önemlidir. Firmanın zaman alan ve maliyetli olan tasarım çalışmaları sonrasında elde ettiği endüstriyel tasarım tescil ettirilerek tüm haklarına sahip olunabilir. Tescil, korumanın ön şartıdır.


Bu takdirde, memurun, hizmetlinin ve işçinin yaptığı tasarımın önemi gözönüne alınarak tespit edilecek bir bedele hakkı olur. Taraflar bu bedel konusunda anlaşamadıkları takdirde, söz konusu bedel mahkemece tespit edilir. Bazı KOBİ’ler, tasarımın önemi ve tasarım konusundaki ihtiyaçlarını nasıl gidereceklerinin farkında değillerdir. Bu ürünlerde şıklık ve göz zevkine hitap etme kadar, dayanıklılık ve uzun ömürlülük de tercih sebebi olmaktadır.


Fakat ilk dikkat edilen özellik ürünün şık bir tasarıma sahip olmasıdır. Su içtiğimiz bardak, sinemaların tanıtım afişleri, giysilerimizin desenleri, hesap makinamız, klavyemiz, sandalyemiz, ceketimiz.


Yapılan yatırımların, sarf edilen emeğin ve ürüne dönüşen fikrin korunmasının önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Koruma ile elde edilen, tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın başka kişilerce tasarımın ticari amaçla kullanımını engelleme hakkı, yapılan yatırımların, hem ekonomik hem de sosyal anlamda geri dönüşümü açısından oldukça önemli olmaktadır. Dolayısıyla endüstriyel tasarım ticarette verimliliğin en etkili unsurudur.


Kişiye özel tasarım özel ihtiyaçlara göre tasarımdır. Temel olarak, düzenlenmiş bir nesne görsel çekiciliği veren şekil veya süslemenin estetik yönü olarak tanımlanır. Bu, üç bileşenin şaşırtıcı bir birleşimi: sanat, bilim ve teknoloji.


Ben, kişisel olarak, endüstriyel tasarımın bir milli mesele olarak ele alınması ve bir milli politika ile desteklenmesi gerektiğine de inanıyorum. Türkiye’de bir tasarım müzemiz neden yok? Her ne yapıyor olursanız olun başarıya ulaşmak için iki kriter gerekiyor: Değişik ve sürdürülebilir. Merhaba Arkadaşlar, Teknoloji üretebilmenin üç temel dinamiğinden sonuncusu olan endüstriyel.


Bu sunumda sizlere endüstriyel tasarımın milli ekonomiye katkısını göstermeye çalışacağız. Bugün tasarımın üzerinde durarak yıllardır önemi anlaşılamadığı için ekonomiyi rekabetsiz ve güçsüz kılan bu katma değeri irdeleyeceğiz. Bu yüzden tasarım sürecinde hangi yolların izleneceği öncelik olarak bilinmelidir.


Problemin amaç ve kısıtlarının tanımlanması, alternatif çözümlerin ve önerilerin konuşulması, geliştirilmesi tasarım sürecinde yardımcı olacak unsurlardır. Rekabette ve büyüme sürecinde endüstriyel tasarımın önemini bilen KOBİ’ler, özgün tasarımları ile ekonomiye büyük katkı sağladı.


Herkes teknolojiye dayalı aletleri kullanarak ekonomi ve ticaret dünyasında kendine bir pay almak için çabalamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.