16 Temmuz 2018 Pazartesi

Kira ödemelerinde stopaj ne zaman doğar

Peki söz konusu kira stopajı nedir? Merak ediyorsanız, sorunuzun yanıtını haberimizin içerisinde bulabilirsiniz.


Resmi Gazetede yayınlana Cumhurbaşkanlığı kararı ile stopaj oranlarını indirildi. Soru: Peşin yada sonradan ödenen kiralarda stopaj ne zaman yapılır? Gelir Vergisi Kanununun üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak ile zorunlu oluyor. Bunun harici yollarla yapılan kira ödemeleri hiç ödenmemiş sayılmaktadır.


Yalnız her ne kadar sözleşmelerde belirlense de çeşitli nedenlerden. Bir işyeri kiralaması yapan tüm kiracılar kira stopaj vergisini ödemekle yükümlüdür. Mülk sahibinin kira stopaj vergisi için hiçbir sorumluluğu yoktur. TL olan kiracının brüt kira bedeli 1. Bu tutarın yüzde 20’si olan 2TL ise stopaj vergisi olarak.


Emsal kira bedeline göre stopaj hesaplanması, Kanunumuzda yoktur. Stopaj Oranı: Stopaj oranı 31.


Bilindiği gibi Katma Değer Vergisi Kanunu 1. Personele yapılan ücret ödemelerinden serbest meslek ödemelerine (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), kira ödemelerinden mevduat faizine, kanunda sayılmış daha pek çok ödemede stopaj kesintisi yapılır. Kimler ne kadar stopaj öder? Bu yazımızda stopaj vergisi nedir, stopaj vergisi nasıl hesaplanır, stopaj vergisi ne zaman ödenir gibi sorular cevaplanacaktır.


Kira ödemelerinde stopaj ne zaman doğar

Firma sahibi olanların vergi ile ilgili bilmesi gerekenler arasında stopaj da bulunmaktadır. Yeni düzenlemeye göre 31.


KDV yüzde 8’e, yüzde oranında uygulanan gelir vergisi stopaj oranı ise yüzde 10’a düşürüldü. Brüt kira bedelinin yüzde 20’si stopaj oranını ele verir.


Kira ödemelerinde stopaj ne zaman doğar

Gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından ödeme yapılan ilgililer adına vergi dairesine ödenir. Söz konusu kira ödemelerin ne şekilde yapılacağı, süresinde ödenmeyen kiraların gider olarak kayıtlara nasıl alınabileceği ve stopaj beyanının nasıl yapılacağı bu yazımızın konusunu oluşturmaktadır.


KDV oranlarını geçici olarak düşürdü. Kiranın Ödeme Şekli. Yine, gelir vergisi kanununda “tahsilat ilkesi” geçerli olduğundan peşin ödenen kiralarda stopaj da tek seferde peşin olarak beyan edilip ödenmelidir. Bir başka deyişle, yıllık kira ödemesi birden yapıldıysa buna isabet eden yıllık stopaj tutarı da ödemenin yapıldığı aya ait muhtasar beyannamede beyan edilip ödenmelidir.


Bu maddeye göre kiralanan işyerleri yüzde oranında stopaj vergisine tabidir. Vergi toplama süreci devlet için zorlayıcı ve masraflı bir süreçtir. Bu sürecin daha kolay hale gelebilmesi için devlet stopajı mal sahibinden tahsil etmek yerine mevcutta vergi mükellefi olan iş yeri.


Bu açıklamalar neticesinde kiracı ile kiralayan arasında yapılan kira sözleşmesi hesaben ödeme kapsamına girmektedir. Bunu destekleyici olarak Danıştay 4. Peki, kira stopajı ne zaman doğar ? Bu nedenle, kiracının stopajı vergi dairesine yatırmamasından dolayı, işyeri sahibinin sorumluluğu bulunmuyor.


Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir belirleme bulunmuyor. Aynı zamanda ödeme türlerine göre de farklı stopaj oranlarının uygulanması söz konusudur. Genel olarak stopaj kesintisi yapılan alanlar ise aşağıdaki gibidir: Serbest meslek ile ilgili.


Yazınızdan, … Kulübü Dеrnеği faaliyеt binasının kira stopajlarını ödеmеdiği vе bağlı bulunduğu … Vеrgi Dairеsi tarafından öncеki dönеm stopaj ödеmеlеri vе cеzaları da dahil olmak üzеrе stopaj ödеmеlеrinin yapılması gеrеktiğinin tarafınıza bildirildiği fakat dеrnеğinizin yardımlaşmayı amaç еdinmiş bir kurum olduğu vе ticari bir. Yıllardır dernek kdvli fatura kesiyor du. Bu şekilde isliyo r duk kira yi.


Kira ödemelerinde stopaj ne zaman doğar

Her ne kadar sözlük anlamı ‘kaynakta kesme’ olsa da, stopaj bir vergi ödeme yöntemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.