8 Haziran 2018 Cuma

Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi 2020

Hesaba el koyma hakkında her şey. Hem anayasal olarak hem de borçlar kanunu ve bankacılık kanunu incelendiğinde devletin yetkisi olup olmadığını inceledik. Ekonomik sıkıntıların ve korona tehdidinin zirve yaptığı günümüzde whatsapp mesajlarında ve sosyal medya platformları üzerinde bazı paylaşımlar dolaşıyor. Son günlerin en çok tartışılan konularından biri de “ devlet banka hesaplarına el koyabilir mi ” sorusudur.


Gerçekten bu soruyu ekonomik kriz dönemlerinde çok sık duyarız. Sosyal medyada, sağda solda yapılan dost muhabbetlerinde veya ekonomiyle ilgili herhangi bir sohbette bu soruyu işitmemek neredeyse mümkün değildir.


Böyle bir anayasal etkisi vardır. Telefonda dona kaldım, ‘Ben terörist miyim, vatan haini miyim, devletin ihalelerine fesatlık mı karıştırdım, kul hakkımı yoksa yetim hakkımı yedim’ diyerek kendi kendime anlam veremediğim bir darbe ile karşı karşıya kaldım.


Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi ? Kredi ve kredi kullanımının artması ile beraber bu borçlarını ödeyemediği için takip, aşamasına gelen ve bundan dolayı hesaplarına bloke konulmuş olan şahıs sayısında da artış olmaktadır. Bankalar müşterilerin hesaplarına kendi alacakları için bloke koyabildikleri benzer biçimde öteki bankaların, kurumların yada.


Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi 2020

Büyük çaplı bir krizde devalüasyon sonucu devlet vatandaşın bankalardaki paralarının belli kısmına el koyabilir mi gerçekten ? Ve de koyabilirse neden ziraat bankası bunun dışında ? Ya da koyabilir de ziraat bankası da dahil, müdür mü bilmiyor ? Bankalarda herhangi bir sorun olması halinde devlet ödemeyi gerçekleştirmekle mükellefti. Bugün yapılan değişiklikle birlikte 1bin lira olan tutar 1bin liraya yükseltildi.


Son zamanlarda Euro ve Dolar karşısında değer kaybeden Türk Lirası, ülkedeki herkesin refah seviyesini düşürdü. Bu tip durumlar birçok devletin başına tarih içerisinde denk gelmiştir. DEVLET VATANDAŞIN DOLAR BİRİKİMİNE EL KOYAR MI ? Bankaların yasal olarak bir talep olmadığı veya güvenlik ile ilgili bir sıkıntı olmadığı sürece paralara el koyma yetkisi yok, bunu açık bir şekilde kendi sözleşmelerinde de belirtiyorlar.


Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi 2020

Vergi Dairesinin talimatına istinaden el koyabilir. Geldik en çok merak edilen soru olan banka maaş hesabına bloke koyabilir mi sorusunun cevabına. Bankanız, sahip olduğunuz tüm hesaplarınıza bloke koyma yetkisine sahiptir.


Bloke nedenlerini bankanızı arayarak. Banka maaş hesabına bloke koyabilir mi ? Veya Marmarabank örneğinde olduğu. Daha sabit kura geçilip 3-TL’den döviz mevduat hesaplarına el koyacaklar.


Bunu önceden öğrenen yandaşlar serbest kurdan satıp malı götürecekler. Kamu alacakları şu demek oluyor ki kamu alacakları öteki alacaklardan ilkin gelir. Vergi daireleri bu işlemi yaparken e haciz denilen sistem ile yapmaktadır. Dolar ve Euro hesaplarına kesinlikle el konulmayacaktır….


Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi 2020

Değerli okuyucularımız…. Bu gün itibariyle döviz kuru lira civarındadır…. Lakin ekomomimiz sağlamdır ve dışa açık bir ekonomidir…. Sadece emekli maaşı hariç, diğer tüm hesaplara bloke konulabilir.


Hatta bazı istisna durumlarda ( yazılı imzalı belge varsa) emekli maaşına bile bloke ve haciz koyulabilir. Bu işlemi banka kendi kararı ile pek yapmaz.


Sadece aşırı aktif ve şüpheli hesaplar için, tedbir amaçlı bloke koyar ve. Bankalara olan borçlarını ödemeyen kişiler hakkında bankalar alacak takibi davası açmaktadır. Bu dava sonucunda maaşa haciz gelmesi gibi sonuçlarda ortaya çıkmaktadır. Vatandaşların başka bankalara borcunun olmasından dolayı banka hesaplarına bloke koyma işlemi gerçekleşir.


Ancak fazla endişelenmeyin çünkü bankalar sizin kredi ve kredi kartı borçlarınızdan dolayı maaşınızın tamamına bloke ve haciz uygulayamaz. Bunun nedeni ise, hesabının tamamına bloke koyulduğu taktirde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.