30 Mart 2018 Cuma

Osmanlı tahrir defterine nasıl ulaşılır

Tahrir kayıt altına alma veya deftere geçirme anlamındadır. Bu kayıtlar muntazam suretle tutulur ve fethi müteakip ilk tahrirden sonra umumi değişiklikler, vergi gelirlerinde ki artış.


Osmanlı tahrir defterine nasıl ulaşılır

Kulu isyanına katılanlar Alevi-Türkmenleri ve Rumlardı. Tımarları elinden alınan pek çok sipahi Şah Kulu’nun yanında yer aldı. Masaran: üzümden şarap yapılan ve yağ yapılan yerler için kullanılmıştır. Masiret olarak isimlendirilen burada, giriş kısmındaki ören yerinde birçok hane, kilise ve mezar kalıntısı görülmekte olup, bir zamanlar burada büyük bir yaşam olduğuna inanılır.


Osmanlı tahrir defterine nasıl ulaşılır

Meselâ Kanûnî Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan tarafından inşa ettirilen Sultâniye Külliyesi, etrafında yerleştirilen yirmi hâne ile bir iskân mahalli olmuştu. Hükümdarlık babadan oğla geçerdi.


Padişahlar, Yavuz Sultan Selim’den itibaren “halife” unvanını da kullanmaya. Zaviyenin yeri ve yapısı hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.


Bu yeni tahrir defterine Nişancı tarafından hükümdârın tuğrası konulduktan sonra bir sûreti Defterhâne hazînesinde Defter emini nezâretinde saklanır bir sûreti âit olduğu vilâyetlere gönderilir ve yeni tahrir mûcibince hareket edilmesi emrolunurdu. Beylerbeyleri de yeni tahrir üzerine sipâhîlere dirlik tezkireleri verirdi. Büyük devlet memurlarını atama, ilerletme, görevden alma yetkisine sahiptir. Padişah sefere çıkmadığı zamanlarda orduya komuta ederdi.


Gelicek gam mülkine cân karşu çıkar Nasıl izzet itmesün memleket sultânıdur. Necâtî Gam, kendi ülkesi olan gönüle geldiği zaman, can karşı çıkar. Can nasıl saygı göstermesin ki, o (gam), bir memleket sultanıdır.


Araplar Mısır’da ve İspanya’da. Mücahit ve sağlam şahsiyetli bir ilim mensubu ve müderris olan Abdullah Fevzi Efendi, gerek yetiştiği aile gerek katıldığı olaylar ve gerek yaşadığı zaman dilimi itibarıyla önemle incelenmesi gereken bir kişilik olarak görülmektedir.


E-devlet üzerinden alt-üst soy sorgulama sistemine vatandaşlar akın etti. Peki, daha eski tarihlere nasıl gidilir. Halbuki her ikisi de aynı vakfı göstermektedir. Arı odası = Bir resmî dairenin en büyük odası ve salonu ki, Amir bulunan zat, orada, hallerini arzedecek İş sahiplerini kabûl eder.


Bunun haricinde kitap indir. Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayısı tahrir defterine kaydedilirdi. Bundan dolayı bu verilere ihtiyatla yaklaşılmalıdır. Tahrir defterleri kullanılarak şehir ve bölge tarihi üzerine birçok yüksek li-sans ve doktora tezi yapıldı.


Cizye ve Avarız sayımları için bkz. Miri Arazi: Fetihler, sonucunda alınan topraklar tahrir defterine kaydedilerek devletin mülkiyetine alınırdı.


Osmanlı tahrir defterine nasıl ulaşılır

Devlet bu toprakları istediği gibi kullanır, önemli bir bölümünü de üretim yapılması için çiftçilere dağıtırdı. Tırhala (Tesalya) mufassal Tahrir Defterine göre, Tesalya’da daha I. Hatta geceleri bile uykusuz kalanlar oldu. Bu kanunların ortak esasları ise padişahlar tarafından genel hükümler hâlinde bir araya getirilir ve kanunnameler adıyla ilan edilirdi.


Ayrıca Bitlis’in hemen dışındaMutki ilçesi Meydan köyü yakınlarındaki Zeydan köyünde bulunan çok eski tarihi Zeydan Kalesi’nin adı da arşivlerde geçer. Eskiden tahrir defterleri vardı.


As of the beginning of the XVII. Bu çalışmada Tahrir defterinin tanıtımı yapıldıktan sonra Kayserinin eski çağlardan başlayarak 16. Edirne Livası dâhilinde bulunan kaza ve nahiyelerin vergi kaydını içermektedir.


Ankara Sancağı "Bacı, Çubuk, Kasaba, Karacabey, Mürted Ovası, Binari ili, Yabanaba Şorva, Muzrıb, Uruş ve Ayaş" idari birimlerinden oluşur. Ancak beldemiz Yeşilöz tüm kayıtlarda Ayaş'ın.


Osmanlının Sırrı Neydi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.