5 Aralık 2017 Salı

Kuzey ışıkları nerede

Kuzey ışıkları nerede

Kanada nerede ve nasıl gidilir: Kanada’ya ulaşım en kolay doğuda Toronto ve batıda Vancouver’dan sağlanıyor. Bu şehirlere ulaştıktan sonra istikametinize Kanada’daki yurt içi uçuşları kullanarak devam edebilirsiniz.


Telefonunuza indirebileceğiniz bu uygulamalar sayesinde, ne zaman nerede aktivite olacağını görebiliyorsunuz. Tıpkı hava durumuna bakar gibi. Bu muhteşem fenomeni genelde yerkürenin kuzey kutbuna yakın olan bölgelerinde görmek mümkündür.


Kanada ve İskandinavya bölgelerinde turistik firmalar bu ışıkları görmek isteyen insanlara hizmet sunmaktadır. Kuzey Işıklarını Nerede Görebiliriz? Auroralar, atmosferin iyonosfer tabakasında yeşil, mavi ve kızıl ışımalar olarak oluşuyor.


Bu hayallerinden biri de Dünyanın kuzeyine gidip bir yerde kuzey ışıkları izlemektir. Bu sahneye şahit olmuşsunuzdur. Bu yazımızda hem hangi ülkelerde görüldüğünden, hem de ülkelerin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.


Aurora Borealis’, yani ‘kutup ışıkları ’… Söylenene göre gökyüzünün, kış mevsiminden sonra dünyanın kuzey bölgesine güzel bir kıyağı olan bu ışıkların gösterisine tanık olanlar, o anlarını hayatlarının sonuna kadar unutmamaktaymış. Kutup ışıklarının en yaygın görüldüğü tarihler ise Eylül ile Mart arası. En ilginç doğa olaylarından biri olan kutup ışıkları sanıldığının aksine sadece kuzey yarım küre de.


Cassini uzay gemisi yolculuğu sırasında çektiği fotoğraflar ile bunu kanıtlamıştır. Yükselen ışık Güneş.


Kuzey ışıkları nerede

Adında da anlaşılacağı üzere kuzey ışıkları, kuzey yarım kürede meydana gelmektedir. Aslına bakılırsa Güney yarım kürede de bu tarz ışıklar vardır. Onların ismi de Güney ışıkları yada auora australis’tir.


Kuzey ışıkları nerede

Yılın yalnızca belirli zamanlarında net bir şekilde görülebilen kuzey ışıkları, izleyenleri kendine hayran bırakarak ömür boyunca unutulmayacak anılara vesile olur. Acaba gerçekten böyle bir görüntü var mı konusunda gözlerinizle görene kadar tam emin olamıyorsunuz, çünkü gerçek olmak için fazla güzeller 🙂 O yüzden gidip gerçek olduklarını görün diye bu yazımda kuzey ışıkları nerede, ne zaman, nasıl görülür.


Her sene pek çok insan yerinde görmek için farklı ülkelere gitmektedir. Size de böylesine farklı bir deneyimi tavsiye ederiz. Svalbar Norveç 2. Kakslauttanen, Finlandiya 3. Jukkasjärvi, İsveç 4. Reykjavik, İzlanda 5. Bu ışıklar en güzel, Avustralya’nın Tazmanya Adası’ndan ve Yeni Zelanda’da görülebiliyor.


Yılda sadece iki defa şahit olunan bu fenomenin ilki mart, nisan arasında, ikinci ve en görkemlisi ise eylül, ekim arasında. Güney Kutbu’nda ise aurora australis veya güney ışıkları denmektedir. Güney enlemlerindeki oluşum, Aurora Australis (güney kutup ışıkları), benzer özelliklere sahiptir. Ancak Antarktika’da, Güney Amerika’da ve Avustralya’da daha yüksek enlemlerden görülebilir.


Hopppaaaaa, geldik Tromso Gezi Rehberi yazımızın son kısmına, burayı da anlatıp zirvede bırakacağız. Olağanüstü görüntüleriyle dikkat çeken kuzey ışıkları, harika bir tatil geçirmeniz için aradığınız muhteşemliği size sunacak. Aurora ışıkları da olarak bilinen bu doğa harikası olay, belki de evrenin işleyişinin bize en güzel hediyesi. Sevdiklerinizle bu büyüleyici manzaraya birlikte tanıklık ettiğinizi.


Kısaca kuzey ışıklarının nerede ve nasıl oluşumu hakkında bilgiler derledik. Tabii bunlar bizim favorilerimiz, listeyi uzatmak mümkün.


Esasında kendisini her ne kadar kuzey ışıkları olarak tanıyor, adlandırıyor olsak da Güney yarımkürede (Avustralya) de görülebilmektedir. Onu görenin dilekleri gerçekleşir bir ömür mutlu yaşarlarmış. Kısacası nasıl olur biter anlatmak isterim.


Seyahat üzerine kurulan hayalelr ile gezi seyahat planı yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.