28 Aralık 2017 Perşembe

Anonim şirketlerde hisse devri sonrası sorumluluk

Merhaba bir şirketim. ANONİM ŞİRKET HİSSE DEVRİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.


Kolay okunması amacıyla anonim şirketlerde hisse devri hakkında dikkat edilmesi gereken konu başlıklarını sıra numarası ile aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür. Maddesi uyarınca yönetici ve temsilciler açısından şirket borcunun tamamını kapsayacak şekilde müşterek.


Bedelleri tamamen ödenmemiş olan paylar için hamiline yazılı pay senetleri çıkarılamaz. Yukarıda yapılan açıklamalardan da fark edileceği gibi, anonim ve limited şirketlerde hisse devri konusu, hem hukuki boyutuyla hem de vergilendirme yönüyle, son derece önemli. Devir işlemlerinde, gerek Türk Ticaret Yasası’nda, gerekse vergi yasalarında yer alan düzenlemelere ve diğer ilgili mevzuata dikkat edilmemesi, ileride çok ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir.


Sonuç olarak, anonim şirketlerde hissesini devreden ortak yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmediği sürece yönetim kurulu üyesi olarak gözükmeye devam edecektir ve yönetim kurulu üyesi olmanın sorumluluklarıyla karşı karşıya kalabilecektir. Diğer yandan ise, yönetim kurulundan istifa etmemiş biri şirketi borç altına sokabilecektir.


Nitekim anonim şirkette pay sahipliği sıfatının kazanılması, hisse senedi bastırılmasına bağlı değildir. Pay devrinin noterden yap�. Sevgili meslektaşlarım, Müvekkilim A. Bu bağlamda şirket. Ortaklıktan ayrıldıktan sonraki borçlardan hukuki sorumluluk durumum nedir?


Kaç yıl daha sorumluyum? Devir tarihinden sonraki yeni borçlardan da sorumlu muyum? Hisse devrinizin tescilinden önceki borçlarından (amme alacaklarından) mes’uliyet devam eder. Ancak, hisse devir sözleşmesinde karşılıklı anlaşılmış olunması halinde borcun ödenmesinde müteselsil sorumluluk devam etmekle birlikte, hissesini devreden özel hukuk yoluyla devlete ödediği tutar için hisselerini devrettiği kişiye başvurabilecektir.


Aksi türlü hisseleri devrettim diyerek hisselerin devredilmesinden önceki döneme ait borçtan kurtulmak mümkün değildir. Sermaye – Hisse Devri – Sermayenin Tamamı Ödenmemiş. Böyle bir birleşme hakkında anonim şirketlerin kurulmasına ve bir anonim şirketin diğer bir anonim şirket tarafından devralınmasına dair olan hükümler tatbik olunur.


Limited ve anonim şirketlerde sorumluluk sınırları. SMMM, Sorumlu Denetçi. YABANCI ORTKALAR İÇİN HİSSE DEVRİ BİLGİ FORMU. Halil İbrahim AVCI.


KB) hisse devri tek ortaktan çok ortağa çıkma. KB) limited şirket tek ortağa düşme hisse devri kararı. KB) Kİşisel Veri Paylaşımı Onay Örneği. KB) DİLEKÇE ÖRNEĞİ TESCİL İÇİN.


Hisse devreden ve devralan ortakların pay defteriyle ilgili fotokopisinin noter onaylı sureti. Anonim şirket devrinde hamiline ya da. Menkul kıymet olarak el değiştirmesi mümkündür. Bunlarla birlikte hisse devreden ve hisse devir alanın imzaları tarih ile birlikte sayfanın en altında.


Anonim şirketlerde hisse devri sonrası sorumluluk

Karar Tarihi: Karar sayısı: Konu : Başkan : Üyeler : Yönetim Kurulumuz şirket merkezinde toplanarak aşağıda belirtilen hususları oy birliği ile karar altına almışlardır. Hisse senedi ihraç edildiği durumda ise hisse senedi hamiline. Ancak devir çeşitli şekil ve koşullara bağlıdır. Esas sermaye paylarının devri için kural olarak, ortaklar genel kurulunun onayı aransa da, emredici olmayan bu hükümden şirket sözleşmesi ile sapılabilir.


Anonim şirketlerde hisse devri sonrası sorumluluk

Hisse devri yapan taraf hisse senedinin arkasına “X şahısa bu hisseleri devir ve temlik ettim” ibaresini yazıp imzalayarak hisselerini devreder. Bir payın devri, şirket hakkında ancak şirkete bildirilmek ve pay defterine kaydedilmek şartıyla hüküm ifade eder.


Anonim şirketlerde hisse devri sonrası sorumluluk

Devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için, devre ilişkin mukavelenin yazılı şekilde yapılmış ve imzasının noterce tasdik edilmiş olması ve. Bilindiği gibi limited şirket ortaklık pay devirlerinde mutlak surette pay devrinin noter huzurunda ortakların alacakları karar ile ve daha sonra “ Hisse Devri Sözleşmesi” düzenlenmesi ile pay devri gerçekleşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.