Geçici teminat mektubu, bir işin oluşmasındaki aşamalarda geçici süre ile verilen mektup çeşididir. Bu mektubu alan taraflar, söz konusu işlerinde kullanmak üzere daha sonradan kesin teminat mektubu göstereceğini garanti ederek bu işe başlarlar. Teminat Mektubu Nasıl Alınır ? Küreselleşen dünya koşulları içinde iş yaşamının kendi içinde olmazsa olmaz olan belli bir takım kuralları ve kaideleri var. Kuruma dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.
Tabi yapılacak işe göre teminat mektubu iade dilekçesi.
Yapılacak olan işin ödemesini garanti eden kişi lehtardır. Lehtar teminat mektubu almak istediği bankaya giderek, banka teminat mektubu talep dilekçesini doldurması yeterlidir. Başvuru ardından banka başvuru. Bu tür banka teminat mektuplarında, isteyen kurum veya kişiye banka teminat mektubunda belirlenen yükümlülüğün yerine getirileceği, yerine getirilmediği takdirde mektup belirtilen tutarın banka tarafından ödeneceği teminat alır.
Devlet İhale Kanunu’nun 17. Burada alt limit % ‘lik kısımdır. Bu bankanın alacağı teminat mektubu. Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Bankacılık yorum ekle Views. Genelde ihalelerde ve projelerde kullanılır. Ama mal alım ve satımlarında da müşteri limitleri bakımından kullanımı yaygındır.
Mal ya da hizmet satın alacak kişi satıcıya belirli miktarda teminat mektubu verir ve firma nezdinde kendine limit açtırır. Bu sözleşme muhatap ile lehdar arasında menkul mal, gayrimenkul, teçhizat, hizmet taahhüdü vb. Sürekli çalıştığınız banka ile irtibata geçmenizi öneririz.
Bu şekilde banka sizlere teminat mektubunu daha kolay verecektir. Azami teminat tutarı ise 100. TL’den fazla olamaz. TL ve üzeri satışa esas bedelli ihalelerde azami teminat tutarı 100.
Bunun için teminat mektubu almak istediğiniz bankayı ziyaret ederek talebinizi iletmeniz ve sizden istenen banka teminat mektubu talep dilekçesi doldurulması yeterlidir. Bu kadar basit gibi dursa da dediğimiz gibi banka ile önceden belirli bir güven ortamı sağlamanız gerekiyor.
Yani daha çok birçok sefer banka ile çalışmış olmanız gerekiyor. Yukarıda yer alan teminat mektubu türlerinden size uygun olanını talep ettikten sonra teminat mektubu masrafı konusunda bilgi almaya devam edebilirsiniz.
Eğer yapacağınız iş ile alacağınız teminat mektubu türü birbiri ile uyuşmazsa bu durumda başvurunuzun iptal olacağını da belirtmeliyiz. Geçerli olduğu süre açısından ise iki çeşit banka teminat mektubu bulunur.
Bunlar vadeli teminat mektupları ve vadesiz teminat mektuplarıdır. Dilekçenizi verdikten sonra banka sizin için teminat mektubu verip vermemeyi kararlaştırır.
Bu nedenle teminat mektubu başvurusu yaparken çalıştığınız banka ile görüşmeniz size avantaj sağlar. Eğer tüm şartlar uygunsa herkes teminat mektubu talep edebilir. Firmanız inşaat veya taahhüt sektöründe faaliyet gösteriyor ve lehine kredi limiti tesis edilmiş ise Referans Mektubu tercih edebilirsiniz. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir.
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun. Bu tip mektuplar verilmeden önce mektup örneği Hukuk İşleri Müdürlüğüne gönderilerek uygunluk görüşü alınır.
Bakanlar Kurulu Kararında teminat aranmayacağı belirtilen eşya hariç, geçici ithalat eşyasından teminat alınır. Kısmi muafiyet suretiyle geçici ithalat rejim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.