20 Eylül 2017 Çarşamba

Nama yazılı hisse senedi devri

Nama Yazılı Pay Senedi Devri ve Sınırlandırılması A. Eğer pay senedi nama yazılı ise " NAMA YAZILI" ibaresi. Nama pay senedi devrilirken ciro edilen isminin bulunması gibi bir şarkı yoktur. Fakat senetlerin devrinde söz konusu olan vakitte olduğu gibi onunla temlik amacı taşıması şarttır.


Bu kapsamda, nama yazılı payların devrinde, senedin ciro edilmesi ve zilyetliğin devri işlemi olmak üzere iki aşama mevcuttur.

Belirtmek gerekir ki zilyetliğin devri işlemi özelinde kurulacak olan ayni akdin, mülkiyeti devir amacına yönelik. Buna göre nama yazılı hisse senedi, senedin devralana teslimi olmaksızın, sadece ayrı bir kağıda yazılan temlikname ile devredilemez.


Maddesine göre hamiline yazılı pay senetlerinin devri, şirket ve üçüncü kişiler hakkında, ancak zilyetliğin geçirilmesiyle hüküm ifade eder. Anonim şirketlerde nama yazılı pay senedi ihraç edilmediği durumda ticaret siciline tescil zorunluluğu bulunmamaktadır. TTK 654’üncü madde “Belli bir kişinin adına yazılı olup da onun emrine kaydını içermeyen ve kanunen de emre yazılı senetlerden sayılmayan kıymetli evrak nama yazılı senet sayılır” demektedir.


Görüldüğü üzere, nama yazılı payların serbestçe devri kural olmakla beraber, bu kurala bir istisna olarak, bedeli tamamen ödenmemiş paylar bakımından şirketin onayı aranır. Bu halde kanuni bağlam söz konusudur.


Böylece, şirketin ödeme gücü yetersiz kişilerle karşı karşıya kalmasının engellenmesi amaçlanır.

Anonim Şirket, Pay, Pay Senedi, İlmühaber, Payın Devri, Pay Senedinin Devri. Yine nama yazılı senetlerde ciro ile devir benimsenmiştir.


Bedeli tamamen ödenmemiş pay senetleri ancak şirketin onayı ile devredilebilir. Bununla ilgili esaslar, Türk Ticaret Kanunu’nun 4ve 416. Hamiline Yazılı Senetler.


Hisse Senedi İhraç Edildiği Durumlar. Eksik nama yazılı senetlerde borçlu o senedi ister nama yazılı senet, isterse hamile yazılı senet olarak kabul eder ve ona göre muamele yapar. Nama yazlı hisse senedi bastırmaktadır.


Bir isim ve hamiline ifadesi olabilir ama o zaman borçlu buna hamiline yazılı senet muamelesi yapmak zorundadır. Ancak bu duruma birde çekte rastlarız.


Zira, davalı şirketin anasözleşmesinde payların nama yazılı olduğu hükme bağlanmış ise de, şirket paylarının henüz senede. Payın usulüne uygun olarak devredildiği veya üzerinde intifa hakkı kurulduğu ispat edilmediği sürece, devralan ve intifa hakkı sahibi pay defterine yazılamaz.


Bir şirketin paylarının tamamen ödenmemesi durumunda bu şirketin hamiline hisse senedi çıkarma hakkı bulunmaz. Bu itibarla, halka açık olmayan (kapalı) anonim şirketlerde azlığın talebi üzerine, nama yazılı pay senetleri bastırılacak ve bütün nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılacaktır. Oysa, burada, pay sahibi, paylarının tamamını değil bir kısmını devretmek istemektedir.


Hal böyle olunca, hisse senedi veya ilmühaberin devralana teslimi mümkün olmayacaktır.

Elde hisse senedi veya ilmühaber varken, 500. Bu ilmühaberler nama yazılı pay senedi gibi alınıp satılabilir, ancak şirketin pay defterine kaydedilmesi ve her işlemin pey defterine işlenmesi gereklidir.


TTK 4maddesinde açıklanmıştır. Kurulu kararı alınmaksızın pay defterine işlenmiş durumda, ve bu işlemlere göre Genel Kurullarda hisse senetleri imtiyazlı olarak kullanılmış durumda, ve diğer ortaklarında imtiyazlı hisse senedi sahiplerinin de mevzuatı. Bu pay senetlerini anonim şirketler bastırabilir. Pay senedi bastıran firmalar, eğer bu senetleri 2. Bunların devri nama yazılı hisse senetlerinin devrine ait hükümlere tabidir.


NAMA yazılı ise, her ne kadar zorunluluk olmasa da sağladığı vergi avantajları yönünden doğrudan pay senedi bastırılması gerekir. Geçici ilmühaber veya pay senedi bulunmaması halinde pay satışlarından elde edilen kar üzerinden gelir vergisi veya kurumlar vergisi doğacağı ve KDV gündeme geleceği unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.